Uitleg over molrekenen

Altijd al moeite gehad met molrekenen? Met de uitleg van onze toptrainer Bram snap je het zo en ga je vol vertrouwen je examen in!

Hoe reken je met mol?

De opdracht die ik voor ga doen is deze: De vraag is hoeveel kubieke decimeter CO2 ontstaat uit 10 gram calciumcarbonaat. Daarbij is dan ook een reactievergelijking gegeven. Dat is dat calciumcarbonaat reageert op calciumoxide en CO2. Als ik ga mol rekenen, wil ik dat graag in een tabel zetten, want dat is duidelijk en overzichtelijk. Dan zet ik op één regel al mijn getallen in mol, zet ik op één regel alles in gram en zet ik op één regel kubieke decimeter (dm3), en begin ik bij wat er in de opdracht gegeven is. Er is gegeven: 10 gram calciumcarbonaat. Die 10 gram zet ik dan hier in de tabel en ik wil uiteindelijk gaan omrekenen naar iets met CO2. Om van de ene stof naar de andere stof te rekenen, moet je dat doen via de mol, dus ik ga die 10 gram omrekenen naar een getal in mol. Daarvoor heb ik de mol massa nodig en de mol massa van calciumcarbonaat is 100. Dus wat ik dan doe, is die 10 gram delen door 100,1 gram per mol en dan kom ik uit op 0,100 mol calciumcarbonaat.

Dat schrijf ik dan hier op: 0,100 mol calciumcarbonaat. Nu kan ik bepalen hoeveel CO2 dat wordt. Het reageert 1 op 1, dus 0,100 wordt ook 0,100 mol CO2. Als laatste stap wil ik die 0,100 mol CO2 omrekenen naar een volume, dus kubieke decimenter (dm3). Daarvoor heb ik dan het molair volume nodig. Het molair volume vind ik ook in de binas en dat is dit getal, 24,5. Om dan die 0,100 mol om te rekenen naar dm3, doe ik die keer elkaar. 0,100 mol CO2 keer 24,5 dm3 per mol wordt 2,45 dm3 CO2.

En dat is hier ook het antwoord, dus je kunt 2,45 dm3 CO2 maken uit 10 gram calciumcarbonaat.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining scheikunde volgen?

Met de examentraining scheikunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens scheikunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina scheikunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.