Uitleg over zuur-basereactie

Vind je zuur-basereactie een lastig onderwerp? Kijk met toptrainer Bram mee, hij legt het aan de hand van een voorbeeld uit!

Hoe stel je een zuur-basereactie op?

We beginnen met de opdracht: “Geef de reactievergelijking van de reactie tussen ethaanzuur en een oplossing van natriumsulfaat.” Voor het opstellen van zo een reactievergelijk hanteer ik altijd een vast aantal stappen. Als eerste kijk ik naar welke stoffen of welke deeltjes er allemaal aanwezig zijn. In dit geval is het ethaanzuur. Dat schrijf ik als CH3COOH. Een oplossing van natriumsulfaat schrijf ik op als Na+ en SO42-. Die schrijf ik los van elkaar. Voor een zuur-basevergelijking is het belangrijk dat je gaat kijken; wat is het zuur en wat is het base. In dit geval is ethaanzuur het zuur. Dat kun je vinden in binas in de lijst met zuren en base. Sulfaat is hier als base. Natrium is geen van beide, dus daar hoeven we verder niks mee.

Bij zo een zuur-base vergelijking of reactie, gaat er een H+ van het zuur. Dus met dat in mijn achterhoofd kan ik de reactievergelijking opschrijven. Daarvoor schrijf ik het zuur op en ik schrijf de base op en er gaat dus een H+ tje van het zuur naar het base. Dus schrijf ik zuur op, maar dan zonder H en met een min lading. In dit geval, omdat het H+ hieraan gaat zitten, schrijf ik het op als HSO4. Dus dat is SO42- en dan een H erbij en een plus lading erbij. Dus het wordt 1-.

Hoe weet je of een zuur-base reactie een aflopende of een evenwichtsreactie is?

Als laatste moet ik nog even kijken of het een evenwichtsreactie is of een aflopende reactie is. Daarvoor kijk ik ook weer in binas en ik zie daar dan ethaanzuur en sulfaat als zwak zuur en als zwakke base staan en daaruit weet ik dan dat het een evenwichtsvergelijking is. Dat schrijf ik dus op als dubbele pijl en dan heb ik een vergelijking. Dat check ik altijd nog even aan het eind. Ik heb dus een zwak zuur met een zwakke base in een evenwichtsreactie met wat er dan daarbij ontstaat.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining scheikunde volgen?

Met de examentraining scheikunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens scheikunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina scheikunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.