Uitleg over de binomiale verdeling

Moeite met binomiale verdelingen? Examentrainer Celine legt het uit!

Hoe reken je met binominale verdelingen?

Dit is een examenopgave uit 2014 van het tweede tijdvak. Marlene reist 5 keer per week met de trein naar school. De kans dat de trein op tijd komt is 88,6% van de tijd. Als zij 9 keer of vaker in 19 weken te laat komt, heeft ze een probleem, want dan wordt de leerplichtambtenaar gebeld. De vraag is nu hoe groot is de kans dat zij in 19 weken 9 keer of vaker te laat komt.

Als eerst gaan we berekenen hoeveel reisdagen ze heeft. Ze reist in 19 weken 5 dagen per week. Dat is . Het is binomiaal verdeeld en de kans, dat is ook meteen mijnn eerste tip, is . Waarom? De ‘ is de kans dat ze op tijd komt, maar niet de kans dat ze te laat komt en daar hebben we het nu over. Kortom bedenk je heel goed: welke kant ben ik aan het berekenen.  is het totaal aantal reisdagen. Dat waren er 95 en  is hoogstens 9. 9 keer of vaker, dat is mijn tweede tip, let heel goed op signaalwoorden: hoogstens, minstens, maximaal en tussen. Dat kunnen we berekenen door  de kans dat ze 8 keer of minder te laat komt. Die halen we van 1 af, zodat we 9 keer of vaker overhouden. Schrijf daarnaast, en dat is mijn derde tip, altijd de knoppen van je rekenmachine op. Dit is eigenlijk een cadeautje, want het is super makkelijk en je krijgt hier altijd punten voor. Vergeet die dus niet. Dan hebben we uiteindelijk als eindantwoord , dus de kans dat ze 9 keer of vaker te laat komt is .

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining wiskunde A volgen?

Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.