Uitleg over het herleiden van formules

Formules herleiden lastig bij Wiskunde A? Onze trainer Celine legt het je uit. Bekijk de video en je snapt het!

Voor deze uitleg ga ik een opdracht gebruiken uit 2003 eerste tijdvak, waarbij we een formule hebben gekregen en deze formule heb ik hier staan.

Nu is de opgave dat we moeten uitleggen, zonder getallenvoorbeeld, dat p steeds groter wordt als t steeds groter wordt. Geef hier geen getallenvoorbeeld, want een getallenvoorbeeld gaat je geen punten opleveren en dat is super zonde. Waarschijnlijk snap je prima wat je moet doen, dus gebruik geen getallenvoorbeeld.

Hoe herleid je formules zonder getallenvoorbeeld?

Mijn tip is om van klein naar groot te werken, dus als t groot wordt, wordt p ook groter. Kortom we moeten naar de t gaan kijken. We beginnen klein, dus we beginnen met . Als groter wordt dan wordt  steeds kleiner. Vind je dit lastig om dit in te zien, probeer het gewoon met je rekenmachine uit en dan kom je er vanzelf achter. Als  steeds kleiner wordt, dan wordt  steeds groter, want van de  wordt steeds minder afgehaald. Dus wordt  ook steeds groter. Nu zijn we er eigenlijk al, want als dit groter wordt, wordt  ook groter. Onthoud dus goed: begin van klein naar steeds groter en gebruik geen getallenvoorbeeld, want alleen op deze manier krijg je alle punten en bij een getallenvoorbeeld krijg je er geen.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining wiskunde A volgen?

Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.