Uitleg over haakjes wegwerken

Het wegwerken van haakjes moet in een bepaalde volgorde. Toptrainer Celine geeft je hier een ezelsbruggetje voor.

Vandaag ga ik jullie een tip geven voor het wegwerken van de haakjes. Hier is namelijk een bepaalde volgorde voor en de volgorde die je moet onthouden is soms best wel lastig, dus daarvoor heb ik deze tip.

Op welke volgorde werk je haakjes weg?

Deze tip heb ik helaas niet zelf bedacht, maar ik vond het zo goed dat ik hem wel met jullie moest delen. De tip is: “hoe komen wij van die onvoldoende af?” Elke letter komt overeen met datgene wat je op dat moment moet gaan doen. Hoe met haakjes, komen met kwadraat, wij met wortels, van met vermenigvuldigen, die met delen,onvoldoende met optellen en af met aftrekken.

Hoe werk je haakjes weg?

Dan beginnen we met de h van haakjes, dus het deel binnen de haakjes, daar gaan we eerst mee aan de slag. We hebben een kwadraat, dus die gaan we als eerst oplossen. We hebben helaas geen wortels, dus die stap kunnen we overslaan.

Dan gaan we door met van voor vermenigvuldigen. Die hebben we er twee keer in zitten, dus dan kunnen we die ook gaan uitwerken. Delen hebben we ook niet, dus die kunnen we ook weer overslaan. Dan gaan we verder met optellen en als laatste aftrekken. We hebben nog maar één stap over, want we hebben alles binnen de haakjes gehad. Hetgene dat binnen de haakjes stond, moeten we van 5 afhalen. Kortom ons antwoord is . Zo kun je het oplossen van de haakjes een stukje makkelijker maken.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining wiskunde A volgen?

Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.