Uitleg over het testen van hypothesen

Hoe weet je of je een- of tweezijdig aan het toetsen bent bij hypothesen? Onze toptrainer Celine legt je uit hoe het werkt. Bekijk de video of lees de uitleg en je weet het!

Om te bepalen of je een- of tweezijdig aan het toetsen bent, heb ik een ezelsbruggetje. Het is namelijk eigenlijk vrij simpel en je kunt door middel van begrijpend lezen al heel ver komen.

Wat is het verschil tussen een- en tweezijdig toetsen?

Eenzijdig toetsen kun je bijvoorbeeld herkennen door woorden zoals: minder, meer, groter of kleiner. Bij tweezijdige toetsen wordt er gezegd dat iets bijvoorbeeld in twijfel wordt getrokken of er wordt geen bepaalde richting aangegeven. Het is neutraal.

Een voorbeeld van eenzijdig toetsen is: “We hebben een afslankproduct en er wordt gezegd dat het minder goed blijkt te werken dan in eerste instantie gedacht wordt.” Dan heb je dus eenzijdig toetsen.

Als er wordt gezegd: “Het is niet duidelijk of het werkt.” Of: “Het wordt in twijfel getrokken of het werkt”, dan wordt er geen richting aan gegeven. Is het nou beter? Of is het juist minder goed? Dan werk je dus met tweezijdig toetsen.

Mocht je het nou echt niet weten, ga dan altijd voor eenzijdige toetsen. Dit komt uiteindelijk veel vaker terug in je examen, dus daarmee heb je alsnog een grote kans dat je het goed hebt gedaan.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining wiskunde A volgen?

Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.