Uitleg over rekenen met logaritmes

Hoe reken je logaritmische functies uit met je rekenmachine? Examentrainer Celine legt het uit!

Hoe reken je met logaritmes?

Ik heb hier een voorbeeld opgeschreven waarbij je uiteindelijk logaritme gaat gebruiken. We hebben de volgende functie gekregen: 3^x=1000. Om dit op te kunnen lossen, moeten we eerst alles gaan herschrijven naar: x= ^3 log(1000).
Voor mij was het ook altijd een beetje verwarrend: “Hoe voer je dat ook alweer precies in in je rekenmachine?” Mijn geheugensteuntje daarvoor is: ^a log(b) dus ^3 log(1000), waarbij de b gelijk is aan 1000 en de a aan 3. De b staat voor buitenkant, dus die moet boven. Kortom in je rekenmachine voer je in: (log⁡(1000))/(log⁡(3))
waarbij eruit komt dat x=6,29.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining wiskunde A volgen?

Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.