Uitleg over substitueren

Raak je al in paniek van het begrip substitueren? Onze wiskunde A trainer Celine gaat het je uitleggen!

Hoe gebruik je substitueren voor het oplossen van een formule?

We hebben hier een formule die gelijkgesteld is aan 0 en die we algebraïsch moeten oplossen.

x^4-〖13x〗^2+36=0

Deze formule is best pittig, want er zit een x^4 in en nog een x^2. De eerste stap die je kunt zetten, is de x^4 net even wat anders schrijven. Dit kun je doen met behulp van de rekenregels voor machten.

〖〖(x〗^2)〗^2 is gelijk aan x^2, waardoor we opeens 2 keer x^2 krijgen. Die x^2 is best lastig, dus die kun je, wat mijn tip is, vervangen door een makkelijkere letter. Mijn keuze was om daar een P voor de gebruiken, maar dat kan natuurlijk elke andere letter zijn. Dat maakt het namelijk een stuk overzichtelijker voor jezelf. Dan krijgen we:
P^2-13P+36

Dit kunnen we wel heel erg makkelijk oplossen, want we kunnen deze formule omschrijven tot deze variant. Ik heb hier nog even kort uitgeschreven hoe het ook alweer zit. Dit deel moet dan uiteindelijk gelijk zijn aan 0 of dit deel is gelijk aan 0. Kortom P=9 of P=4. Wij werken niet met P we werkte met x^2. Korthom x^2 moet gelijk zijn aan 9 of x^2 moet gelijk zijn aan 4. Waardoor de uitkomsten zijn: x=3 of : x=-3 of x=2 of : x=-2.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining wiskunde A volgen?

Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.