Uitleg over het interpreteren van een toenamediagram

Hoe lees en interpreteer je een toenamediagram, zodat jij je examenvraag kunt beantwoorden? Examentrainer Celine legt het uit.

Ik heb hier een examenopgave uit 2014 van het eerste tijdvak.

Het gaat over de hoeveelheid krachtvoer die je een koe geeft en of daarbij de melkproductie nog omhoog gaat. Dus hoe meer krachtvoer, hoe meer melkproductie en dat zien we in het toenamediagram waar we mee werken.

Hoe vind je het maximum in een toenamediagram?

In een toenamediagram is één ding heel belangrijk en dat is mijn eerste tip. Het kijkt namelijk altijd ten opzichte van het vorige punt. Ik heb even ruw de grafiek geschetst. De grafiek is van 2 is ten opzichte van 1 ongeveer 0,9 omhoog gegaan. Je ziet hier dus ten opzichte van het vorige punt hoeveel het omhoog is gegaan; dat zie je in een toenamediagram. Nu vragen ze: wanneer is de melkproductie maximaal, dus hoeveel krachtvoer kunnen we maximaal geven om die melkproductie zo hoog mogelijk te houden. Als de toename steeds positief is, dan gaat de lijn nog steeds omhoog. Kortom wanneer de toename negatief is, dan gaat die lijn dalen. Wanneer de grafiek van positief overgaat in negatief, dan krijg je eigenlijk een piek; daarna gaat hij weer omlaag. Dat zie je ook nog even hier, want ik heb dit stukje ook weer even ruw geschetst en het antwoord op de vraag is dus wanneer is die melkproductie maximaal. Dat is het stukje waar de toenamediagram overgaat van positief naar negatief en dat is in dit geval bij 13. Bij 13 is de melkproductie maximaal.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining wiskunde A volgen?

Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.