Basisschoolbegeleiding

Grotere klassen en leerlingen met behoefte aan extra hulp: een combinatie die het werk in een basisschoolklas soms lastig maakt. Lyceo kan de extra begeleiding bieden waar sommige leerlingen behoefte aan hebben.

Wat is basisschoolbegeleiding?

In kleine groepen extra aandacht voor specifieke taal- of rekenonderdelen, dat is basisschoolbegeleiding. Leerlingen van de basisschool krijgen naast kennis en begrip vooral ook meer zelfvertrouwen en plezier in het leren. In hun persoonlijke map met al het oefenmateriaal is ook veel aandacht voor hoofd, hart en lijf: gezonde voeding, voldoende slaap en genoeg beweging zijn namelijk minstens zo belangrijk.

Eigen lesmateriaal: Lyceo Junior

Ons eigen Lyceo Junior lesmateriaal is ontwikkeld door een team van onderwijsprofessionals: basisschoolleerkrachten en pabo-studenten die aan Lyceo verbonden zijn. De lesstof – gestructureerd opgebouwd en geordend op niveau – gaat uit van kleine succeservaringen: zo wordt het leren weer leuk. Ter voorbereiding op de eindtoets in groep 8 hebben we ook speciaal materiaal ontwikkeld dat we gebruiken voor de oudste leerlingen.

Voor wie is basisschoolbegeleiding?

Wij verzorgen begeleiding voor leerlingen die:

 • Achterstand hebben op het gebied van taal en/of rekenen.
 • Moeite hebben om het tempo in de klas bij te benen.
 • Te weinig zelfvertrouwen hebben.
 • Zich goed willen voorbereiden op de eindtoets.

 

Hoe werkt basisschoolbegeleiding?

In overleg met de school kijken we op welke dagen, voor hoeveel uur en in welke vorm begeleiding wordt aangeboden. Omdat we per vijf leerlingen altijd één begeleider inzetten is er veel persoonlijke aandacht mogelijk.

De begeleiding bestaat uit een combinatie van of variatie op deze onderdelen:

 • Extra lessen voor taal en/of rekenen waarin we achterstanden wegwerken en de taal- en rekenvaardigheid verbeteren.
 • Eindtoetsbegeleiding gericht op een goede voorbereiding van de groep 8-eindtoets. De focus ligt op het leren omgaan met verschillende vraagstellingen, inhoudelijke tips en het vergroten van het zelfvertrouwen.
 • Huiswerkbegeleiding waarbij leerlingen met lesmateriaal van de school zelfstandig leren werken. Plannen van huiswerk en studievaardigheden horen daar ook bij.
 • Persoonlijke begeleiding waarin een leerling een uur lang begeleiding krijgt van een vaste begeleider. De inhoud is afgestemd op de persoonlijke hulpvraag van de leerling.

Wat doet de school en wat regelt Lyceo?

 • Gezamenlijk stellen we een plan op over de vorm, tijd en plaats van de begeleidingsuren.
 • De school draagt leerlingen aan voor de begeleiding.
 • Een eventuele financiële bijdrage van de ouders/verzorgers wordt vanuit de school georganiseerd.
 • Lyceo houdt de school op de hoogte van de voortgang van de leerlingen.
 • Samen met de school verzorgt Lyceo de algemene communicatie, dus mailings, informatie- en ouderavonden, de website en eventuele andere communicatiemiddelen.

Onze begeleiders

Onze begeleiders zijn stuk voor stuk jonge bevlogen hoogvliegers die een hbo- of universitaire opleiding volgen. De frisse aanpak en enthousiaste benadering van deze studenten motiveert en prikkelt de leerlingen om beter te presteren. Leerlingen reageren heel positief op de interactie met onze studenten. De begeleiders worden intensief en professioneel ondersteund door een lokale coördinator. Zo houden we de kwaliteit van onze begeleiding continu op een hoog niveau en is de afstemming met de school optimaal.

Enkele uitspraken van leerlingen die bij ons basisschoolbegeleiding gevolgd hebben:

“Als je op een leuke manier leert, kan leren heel leuk zijn”

“Ik heb geleerd om flashcards te gebruiken, dat ga ik voortaan altijd doen”

“Het is leuker om bij Lyceo te leren dan thuis, want hier ben je samen en thuis alleen”

“Ik ben erachter gekomen dat ik veel beter kan leren als ik het samen met iemand anders doe”

Waarom begeleiding op school?

Voor leerlingen is het prettig om op hun eigen vertrouwde school begeleiding te krijgen. Daarnaast kan de school in de gaten houden wat er wordt aangeboden en weet Lyceo makkelijk aan te sluiten op het onderwijsprogramma. Zo werkt het voordeel twee kanten op. Bovendien kunnen wij door de begeleiding op school aan te bieden, zorgen voor een gunstig tarief.

Onderwijshelden

Naast basisschoolbegeleiding behoefte aan extra handjes binnen de school? Met de bevlogen onderwijstalenten van Onderwijshelden en het lesmateriaal van Lyceo hebben wij de perfecte combinatie voor uw school. Samen met Lyceo verzorgt Onderwijshelden – hét detacheringsbureau voor het onderwijs – ondersteuning op uw school, bijvoorbeeld in de vorm van docentvervanging en lesopvang.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd terecht bij één van onze medewerkers, zij helpen u graag verder.

T: 071 – 79 000 40
E: info@lyceo.nl

Cookie instellingen

Voordat je verder gaat vragen wij toestemming voor het plaatsen van cookies.
Meer informatie