De eerste dag op de middelbare school

Afbeelding voor De eerste dag op de middelbare school

Hoe overleef je de eerste dag op de middelbare school?

De eerste dag op de middelbare school, hoe kom je die het beste door? De overstap van de basisschool naar de middelbare school is best even wennen. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe docenten, oftewel heel veel veranderingen in één keer. Dat kan heel spannend zijn. Maar je bent niet de enige, want vrijwel iedereen maakt deze dag ooit een keer mee in zijn of haar leven. Ook al voelt dat voor jou misschien niet zo op die eerste dag. Daarom hieronder een aantal tips om de eerste dag van de middelbare school zo soepel mogelijk door te komen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, geldt ook hier. Zorg ervoor dat je van tevoren zoveel mogelijk voorbereid. Maak je lunch vast klaar, pak je schooltas in en bedenk alvast wat je aan doet. Vergeet ook niet je telefoon op te laden en zorg dat je fiets niks mankeert. Check daarnaast alvast een keer de route die je moet fietsen, of helemaal handig: fiets hem al een keer voordat je voor het eerst naar school moet.

Sta iets eerder op

Op de eerste dag kan je beter iets eerder opstaan dan je eigenlijk zou moeten. Zo weet je zeker dat je op tijd aankomt op school, zelfs wanneer je ochtend niet helemaal volgens planning verloopt. Er is immers niks zo vervelend als moeten haasten op je eerste dag, om vervolgens bezweet en buiten adem aan je eerste les te beginnen.

Wees jezelf

Wees jezelf op je eerste schooldag. Zo vind je het snelst nieuwe vrienden die écht bij jou passen. Doe je zeker niet anders voor dan je bent, want hier haal je uiteindelijk niet de echte vriendschappen uit voor een langere tijd.

Stel je open voor nieuwe klasgenoten

Door jezelf open te stellen voor nieuwe klasgenoten, leer je ze het snelst kennen. Stel jezelf open, maar wees ook geïnteresseerd in de ander. Je zal merken dat anderen dat dan ook zullen doen.

Verdiep je vast in de termen en afkoringen

Op de middelbare school worden toetsen ineens anders genoemd. Je spreekt bijvoorbeeld ineens over so’s of po’s. Leraren heten ineens docent en je spreekt hen aan met meneer of mevrouw. Praat hier alvast eens over met een oudere broer of zus of iemand anders in je omgeving die dit allemaal aan je kan uitleggen.

Zorg dat je thuis een fijne werkplek hebt

Een rustige leeromgeving is belangrijk, zeker als je naar de middelbare school gaat. Zorg dus dat je thuis een plekje hebt waar je je huiswerk kan maken en kan leren voor toetsen. Ruim je kamer vast op voor je eerste schooldag, zodat je vanaf de eerste week direct een rustig plekje hebt om je terug te trekken.

Start gelijk met plannen

Vanaf het eerste huiswerk dat je krijgt kan je al beginnen met het plannen hiervan. Zo zorg je ervoor dat je vanaf het begin geen achterstanden oploopt. Vind je het nou lastig om huiswerk te maken en te plannen, meld je dan aan voor huiswerkbegeleiding. Zo leer jij direct in je eerste jaar je tijd goed in te plannen en huiswerk op tijd af te hebben.

Uiteindelijk wordt je eerste schooldag (en de rest van je middelbare schooltijd) zo leuk als je het zelf maakt. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid en dat je jezelf blijft. Het blijft spannend, maar herinner jezelf eraan dat vrijwel iedereen deze dag een keer meemaakt. Zie de brugklas vooral als een nieuw avontuur, waar je nieuwe vrienden maakt en jezelf ontwikkelt. Dan kan het alleen maar leuk worden!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet is huiswerkbegeleiding wel iets voor jou! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding