Hoe maak je een vliegende start met rekenen?

Een goed begin is het halve werk, is een cliché met een reden. Het is dan ook fijn om het schooljaar goed te beginnen. Er zijn genoeg dingen die je samen met jouw kind kan doen om een goede start te maken. Onze grootste tip? Begin samen met de juiste instelling. Met een beetje extra hulp kan je kind alles leren, zolang jij en je kind jullie best hiervoor doen. Hieronder delen wij een aantal tips, hoe jij je kind kan helpen een vliegende start met rekenen te maken.

Afbeelding voor Hoe maak je een vliegende start met rekenen?

Hoe kun je oefenen met rekenen tijdens de vakantie?

Cijfers zijn overal, je hoeft er niet per se de boeken voor in te duiken. Probeer cijfers die je in het dagelijkse leven tegen komt te gebruiken om op een leuke manier te oefenen. Denk aan cijfers op de klok, in de supermarkt of de kentekens van auto’s.

Doe een spelletje

Spellen als Monopoly, Yahtzee of Rummikub lenen zich er uitstekend voor om te oefenen met rekenen en cijfers. Maar ook een potje sjoelen waarbij je jouw kind de score laat bijhouden is een goede manier om te oefenen. Wil je het combineren met wat fysieke activiteit, stuur je kind dan naar buiten met een stopwatch en een opdracht. Laat hem of haar bijvoorbeeld vijf keer naar de lantaarnpaal op de hoek rennen en weer terug. Achteraf kan je je kind laten uitrekenen wat de gemiddelde tijd was.

Laat je kind helpen bij klusjes

Ook bij klusjes in huis komen vaak cijfers kijken. Laat je kind eens de maat van de planken voor je nieuwe kast opmeten, of het aantal benodigde schroeven berekenen. Scheelt jou werk en je kind heeft weer wat geleerd!

Creatief rekenen met voedsel

Maak koekjesdeeg in de vorm van cijfers, en rekentekens, zoals plus- en mintekens. Maak er een aantal sommen mee wanneer je de koekjes hebt gebakken. Na het oefenen heb je gelijk een lekkere snack en beloning om op te eten. Wil je met breuken aan de slag? Bak dan een taart en verdeel deze in stukjes.

Ook leuk: geef je kind een bak met (ongekookte) pasta met daarbij wat rekenopdrachten. Laat je kind bijvoorbeeld 30 stukjes pasta verdelen over 3 bakjes. Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind kan je de opdrachten steeds wat moeilijker maken. Een lastiger voorbeeld: maak een vierkant met zijkanten van 20 centimeter en bereken de omtrek. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je de omtrek regels gemakkelijk kan uitleggen en oefenen met jouw kind.

Ga aan de slag met een oefenboek

Uitleg

De omtrek bepaal je door de buitenranden van iets op te meten. De totale lengte van de buitenranden noemen we de omtrek.

Voorbeeld

Geef de omtrek van onderstaand figuur.

7+7+2+2 = 18 cm

Let op! Soms wordt een andere meeteenheid (bijvoorbeeld dm) gevraagd dan waarmee je meet. Je moet je antwoord dan ook nog omrekenen. 18 cm = 1,8 dm

Ezelsbruggetje

De omtrek = de lengte van het touwtje dat je er om(heen)trekt.

Bovenstaand voorbeeld komt uit ons regelboekje voor rekenen. Ga thuis aan de slag met oefenboeken voor rekenen. Zo kun je gemakkelijk oefenen met jouw kind. Je vindt in onze webshop oefenboeken voor groep 3 t/m 8 en regelboekjes voor taal en rekenen.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken bij rekenen? Wie weet dat basisschool bijles iets voor hem of haar is! Tijdens basisschool bijles geven we jouw kind een extra steuntje in de rug, gericht op rekenen.

Meer informatie over bijles rekenen

Thuis oefenen?

Regelboekje Rekenen
€ 24,95
Rekenen Groep 3
€ 24,95
Eindtoets rekenen Groep 8
€ 24,95
Sommen Groep 6
€ 24,95
Sommen Groep 7
€ 24,95
Sommen Groep 8
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 7
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 8
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 4
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 5
€ 24,95