Hoe overleef je de zomervakantie (met een puber)?

Afbeelding voor Hoe overleef je de zomervakantie (met een puber)?

Hoe overleef je, een zomervakantie?

(Ook) interessant voor ouders: zomervakantie met een puber

Voor je ouders is het even omschakelen, de hele dag een puber over de vloer (of meer, als je ook nog broers of zussen hebt die op de middelbare school zitten). Hoe kijken zij aan tegen jouw vakantie?

Niet vooruit te branden
Voor jou volkomen vanzelfsprekend: om een uur of 11, 12 uit je bed komen, langzaam opstarten en rond 3 uur eens gaan bedenken wat je die dag gaat doen. Je ouders hebben er dan al een lange (werk)dag op zitten en vinden het maar niks, dat gehang. Om hen een plezier te doen, kun je af en toe eens voorstellen om het eten klaar te maken en daar dan ook de boodschappen voor te halen.

Wat ook gewaardeerd wordt, is klusjes in huis doen. Stofzuig de boel, haal de was eens van de lijn, ruim de vaatwasser uit. Hartstikke vervelende klusjes natuurlijk, maar geloof ons: je ouders vinden daar ook niks aan. Je scoort er geheid punten mee! Misschien sleep je er nog wel een dagje pretpark uit ook.

Ga nou eens wat doen!
Eerlijk is eerlijk, na een week hangen heb je dat ook wel weer een beetje gehad toch? Leuker is om (met vrienden) wat te ondernemen. Neem een abonnement op het openluchtzwembad, kies een tof zomerkamp uit (hebben je ouders ook een weekje rust), zorg voor de huisdieren van de buren en geef meteen de planten water.

Op vakantie
Ook op vakantie met pubers is niet voor alle ouders een feest. Want: laat uit bed, nergens zin in en weinig initiatief (zie hierboven ook onder het kopje ‘Niet vooruit te branden’).

Verras je ouders door ook een keer ‘ja’ te zeggen op een voorstel voor een uitje. Je weet best dat het uiteindelijk echt wel leuk is om ergens naartoe te gaan. Of, helemaal out of the box, stel zelf een leuke excursie voor! Heb je nog invloed op de bestemming ook. Aan het zwembad hangen kan de rest van de dag ook nog wel.

Schenk eens wat lekkers voor je ouders in en laat ze ook af en toe lekker hun eigen dingen doen. Misschien laten ze jou dan ook een beetje met rust.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding