Lyceo Codelab
Direct aanmelden
Direct aanmelden

WIL JIJ OOK JE EIGEN GAME OF WEBSITE MAKEN? Tijdens een Lyceo CodeLab kun jij leren programmeren!

Computers en slimme apps spelen een belangrijke rol in ons leven. We communiceren via e-mail en Whatsapp, bankieren online, spelen spelletjes en houden zelfs huiswerk digitaal bij. Het wordt hierom steeds belangrijker om te weten hoe dit soort applicaties werken en zélf te leren programmeren. Zo kun jij de apps van de toekomst maken.

Wij denken dat iedereen kan leren programmeren en zetten ons in om zoveel mogelijk leerlingen hierbij te helpen. Dit is niet alleen handig voor toekomstige programmeurs, maar voor alle beroepen waar innovatie een rol speelt! Wanneer je kunt programmeren kun je niet alleen games maken, maar weet je ook hoe je een eigen website maakt. Je raakt vertrouwd met coderen en je komt erachter dat programmeren uitdagend, creatief en vooral heel leuk is! De CodeLabs van Lyceo vinden plaats in alle schoolvakanties.

WAT LEER JE?

Tijdens een Lyceo CodeLab wordt uitleg van onze begeleiders afgewisseld met zelf eigen code schrijven. Je raakt bekend met belangrijke programmeerconcepten en leert allerlei handige computervaardigheden. Tijdens elke cursus werk je aan een eindproject waarin je al je opgedane kennis combineert, bijvoorbeeld een game maken. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht, zodat je altijd geholpen wordt met jouw uitdagingen. Zo kan iedereen aan het eind van het CodeLab een gaaf project laten zien aan je familie en vrienden!

WAAR EN WANNEER VINDEN DE CODELABS PLAATS?

In alle schoolvakanties organiseren we CodeLabs op locaties verspreid door het hele land. Een CodeLab duurt drie dagen van 09:30 – 16:30 uur, op de laatste dag zijn er vanaf 16:30 demonstraties voor vrienden en familie en kun je laten zien wat je gemaakt hebt. De kosten voor een driedaagse CodeLab bedragen €235,-.

KEUZE UIT VERSCHILLENDE CODELABS

 • Games maken in processing, level 1
 • Games maken in processing, level 2
 • Websites maken

GAMES MAKEN IN PROCESSING: LEVEL 1

Tijdens de CodeLab games maken in processing leer je de basis van programmeren en maak je je eigen game. Wat leer je allemaal?

  • Programmeertalen
   Wat is een programmeertaal?
   Wat voor verschillende talen zijn er?
  • Graphics in Processing
   Leer tekenen met code en maak de graphics voor je eigen game.
  • Variabelen en if-statements
   Dit zijn belangrijke begrippen in het programmeren die essentieel zijn om je spelletje interactief te maken.
  • Besturing
   Gebruik de muis en het toetsenbord om jouw game te besturen.
   Of maak van je spelletje een app en gebruik het touchscreen van je telefoon!

Aan het eind van deze training ben je thuis in de Processing-omgeving en maak je als eindopdracht een eigen game!

GAMES MAKEN IN PROCESSING: LEVEL 2

Tijdens de CodeLab games maken in processing level 2 leer je nog betere games maken. Je kunt in principe pas aan dit level meedoen als je Level 1 hebt volbracht.

Je leert over arrays, loops en if-statements met meerdere voorwaarden. Je gebruikt deze kennis om een side-scrolling game te maken met meerdere vijanden, power-ups en levels!

WEBSITES MAKEN

Websites maken is een andere tak van programmeren dan wij in de andere modules behandelen. We maken hierbij namelijk geen gebruik van Processing maar van de 3 belangrijkste webtalen: HTML, CSS en Javascript.

Leerlingen leren niet alleen deze drie talen in de basis te gebruiken maar ook de interactie tussen deze talen en over netwerken. De belangrijkste vaardigheid in deze module  is echter computational thinking. De problemen moeten namelijk niet op één plek opgelost worden, maar verschillende onderdelen moeten op verschillende plekken worden verwerkt om zo tot één uitkomst te komen.

Aan het einde van deze module hebben de leerlingen zelf een eigen website gebouwd. Zij weten zonder hulpmiddelen van bijvoorbeeld wordpress zelf een website in elkaar te zetten of juist hoe zij bestaande oplossingen kunnen aanpassen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je een vraag over het Lyceo CodeLab? Of wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het CodeLab Neem dan gerust contact op via codelab@lyceo.nl of like onze Facebookpagina. Bellen kan natuurlijk ook op 071 79 000 40.

Heb ik een laptop nodig?
Als je een laptop kunt meenemen naar het CodeLab: heel graag! Anders regelen wij een Raspberry Pi, een kleine computer, voor je.

Heb ik een smartphone nodig?
Nee. Als je een Android smartphone hebt kun je jouw spelletje op je telefoon zetten, maar je kunt het ook op je computer spelen.

Wordt er lunch verzorgd?
Nee, we verzorgen wel tussendoortjes en wat te drinken.

Ik ben nog geen 10 jaar, kan ik ook meedoen aan een CodeLab?
We proberen de leeftijdsverschillen niet te groot te maken. Als je jonger dan 10 bent kun je meedoen aan een CodeLab als er tenminste 3 deelnemers van de leeftijd 7-11 jaar zijn op jouw locatie. Dan maken we een apart groepje, zodat iedereen de juiste hulp krijgt.

Komt er ook een CodeLab bij mij in de buurt?
Nieuwe CodeLabs kondigen we aan op deze website en via onze Facebookpagina. Laat het vooral weten als je graag een CodeLab bij jou in de buurt zou zien.