Uitleg over de intertropische convergentiezone

Ik ben Sietse, aardrijkskunde trainer bij Lyceo en ik ga uitleggen wat de intertropische convergentiezone is.

Wat is de intertropische convergentiezone?

De intertropische convergentiezone is de zone bij de evenaar waar luchtstromen samenkomen. Dat komt omdat de zon bij de evenaar het hardste instraalt. Daardoor wordt het water wat bij de evenaar is verwarmt, en stijgen de luchtdeeltjes op de hoogte in. Die luchtdeeltjes koelen vervolgens af, en vormen wolken wat resulteert in een lage drukgebied en dus in regen.

Hoe werkt de intertropische convergentiezone?

Het verschil in druk moet worden aangevuld, want ik heb een tekort aan luchtdeeltjes aan het aardoppervlak. Vanaf 30 graden zuiderbreedte en 30 graden noorderbreedte vormt zich een luchtstroom richting de evenaar, dit is dus de convergentie van lucht. Dit kan je vergelijken met het leeglopen van een fietsband; in 30 graden noorder- en zuiderbreedte heb ik een overschot aan lucht en dat stroomt door het ventiel terug naar de evenaar. Op dezelfde manier krijg ik een hogedrukgebied op de andere twee gebieden.

Wat nogal vervelend is aan de intertropische convergentiezone is dat deze verschuift; deze is niet het gehele jaar boven de evenaar. Dat betekent dat het gehele gebied zich in de zomer naar het noorden verplaatst en in de winter naar het zuiden.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Aardrijkskunde volgen?

Met de examentraining aardrijkskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens aardrijkskunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Aardrijkskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.