Uitleg over verzorgingsgebied, reikwijdte en drempelwaarde

Ik ben Sietse, eindexamentrainer aardrijkskunde bij Lyceo, en aan het einde van deze uitleg weet jij wat het verschil is tussen een verzorgingsgebied, reikwijdte en drempelwaarde.

De makkelijkste manier om deze drie begrippen uit te leggen is met een voorbeeld, we nemen in dit geval een supermarkt en de IKEA. Laten we zeggen dat deze cirkel Amsterdam is. In Amsterdam heb je natuurlijk super veel supermarkten. Al die supermarkten hebben hun eigen reikwijdte.

Wat is een reikwijdte? En wat is een verzorgingsgebied?

Een reikwijdte zegt iets over de afstand die mensen bereidt zijn om af te leggen om bij bijvoorbeeld de supermarkt te komen. Binnen de cirkel van de supermarkt gaan alle mensen naar die ene specifieke supermarkt. Dat gebied noem je het verzorgingsgebied.

Wat is een drempelwaarde?

De drempelwaarde is het minimale aantal mensen dat bij bijvoorbeeld deze supermarkt moet komen om winst te kunnen maken. Zo’n drempelwaarde is natuurlijk altijd kleiner dan de reikwijdte. Deze supermarkt heeft bijvoorbeeld de helft van de cirkel nodig, maar het verzorgingsgebied is de gehele cirkel.

Dit kan jij ook doen met bijvoorbeeld de IKEA. Dit is een heel ander soort voorziening. Deze ligt bijvoorbeeld iets buiten het centrum van Amsterdam. Zo’n IKEA heeft natuurlijk een veel grotere reikwijdte; binnen deze grote cirkel gaan alle mensen naar de IKEA. Dat betekent dat dit het verzorgingsgebied is van deze specifieke IKEA. Ook de IKEA heeft een bepaalde drempelwaarde, dus het minimum mensen wat moet komen.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Aardrijkskunde volgen?

Met de examentraining aardrijkskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens aardrijkskunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Aardrijkskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.