Uitleg over kwantisatie

Hoe werkt kwantisatie precies? In dit filmpje legt toptrainer Bram het je uit!

Wat is kwantisatie?

Kwantisatie is eigenlijk een heel moeilijk woord voor iets wat een heel eenvoudig effect heeft. Kwantificatie wil namelijk zeggen dat een deeltje alleen maar een vastgestelde hoeveelheid energie kan hebben. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: een elektron in een wolk om de kern van een atoom heen bevindt zich in een bepaalde schil en heeft een hoeveelheid energie die hoort bij die schil. Er is een bepaalde hoeveelheid energie nodig om in die schil te gaan bewegen. Je zal dus zien dat een elektron alleen maar een bepaalde hoeveelheid energie kan hebben. Geef je een elektron dus wat extra energie, dan springt hij van de ene schil naar de ander, maar geef je hem te weinig energie om die sprong te maken, dan zal die dus ook die hele energie niet opnemen. Hij kan daar eigenlijk gewoon niks mee.

Hoe bepaal je wanneer een elektron naar een volgende schil kan?
De hoeveelheden energie die bij zo een schil horen, zijn vastgelegd in deze formule:

E_(n )= -13,6/n^2

Dan moet je even goed opletten, want normaal is energie altijd in joule, maar nu is het in elektronvolt. Bevindt het deeltje zich in de eerste schil, n=1, dan vul je hier gewoon in de formule een 1 in en kun je bepalen hoeveel energie er nodig is om in die schil te komen. Moet je dan de stap maken naar de volgende schil? Dan vul je hier een 2 in en kan je daarmee bepalen hoeveel energie dat deeltje nodig heeft om naar die tweede schil te komen. Krijgt een deeltje dan door een foton of door wat anders extra energie mee, dan kan je gewoonweg bepalen of dat voldoende is om de sprong naar die volgende schil te maken of niet. Als dat wel zo is, kan hij die sprong maken en weet je hoeveel energie die weer meeneemt, dus hoeveel energie die heeft in de nieuwe schil. Kan het deeltje die energie niet gebruiken om die sprong te maken omdat het te weinig is, dan neemt hij die energie gewoonweg niet op. Hij blijft in die schil en hij kan verder met die energie geen extra sprong maken naar de nieuwe schil.

Kwantificatie wil dus eigenlijk zeggen dat een deeltje maar een bepaalde hoeveelheid energie kan hebben en niet zomaar iedere waarde aan energie kan aannemen. Het maakt de situatie dus eigenlijk alleen maar wat makkelijker. Er zijn wat stapjes die gemaakt kunnen worden en als die stapjes niet gemaakt kunnen worden, verandert er niks aan de situatie.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining natuurkunde volgen?

Met de examentraining natuurkunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining natuurkunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens natuurkunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina natuurkunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.