Als enige examentrainer bewezen effectief

Tijdens een Lyceo examentraining stomen jonge, enthousiaste en ervaren begeleiders leerlingen in kleine groepen klaar voor de school- en eindexamens . En wat blijkt? Onafhankelijk onderzoek wijst uit: Lyceo Examentrainingen zijn bewezen effectief. De trainingen verbeteren  het centraal examencijfer van de leerlingen gemiddeld tot een punt. Het is net dat extra steuntje in de rug voor leerlingen die inhoudelijk moeite hebben met een bepaald vak, een goede cijferlijst nodig hebben voor hun vervolgopleiding of gewoon meer vertrouwen willen krijgen in de examens.

Lyceo Examen Oefenen en Samenvatting

In combinatie met onze examentrainingen is er Lyceo Examen Oefenen. Dit is onze digitale leeromgeving, speciaal voor examenkandidaten voor elk vak en elk niveau. Hier kunnen leerlingen aan de slag met uitlegvideo’s, theorie, extra oefenopgaven en een eindtoets, allemaal voorzien van feedback. Voor alle examenvakken op vmbo-tl, havo en vwo is er tevens Lyceo Samenvatting, een compleet en compact overzicht van de volledige examenstof van één vak. De samenvattingen kunnen worden aangeschaft als aanvulling op een examentraining, maar zijn ook los te bestellen.

Wat betekent een Examentraining voor uw school?

Lyceo neemt het volledige logistieke proces uit handen. Tijdens de examentraining is een vaste coördinator van Lyceo dagelijks aanwezig: die zorgt ervoor dat de training goed verloopt en staat klaar voor vragen van  leerlingen en school.  We zorgen voor kleine groepjes: er is altijd één begeleider per zeven leerlingen en de groepen zijn niet groter dan 21 leerlingen.

We kunnen op uw school starten met minimaal 40 leerlingen in totaal en minimaal 5 inschrijvingen per vak. In aanloop naar de trainingen worden ouders, verzorgers en leerlingen geïnformeerd over de examentrainingen volgens een op maat gemaakt communicatieplan.  Leerlingen schrijven zich online in op een webpagina die speciaal voor uw school wordt opgezet. Iedere leerling ontvangt  een Lyceo Examenbundel van het betreffende vak en een Lyceo Schrift om tijdens de training aantekeningen in te maken.

Hoe gaat een Examentraining in zijn werk?

In kleine groepjes gaan leerlingen twee of drie dagen aan de slag. Een training verloopt altijd volgens een vast programma met blokken van twee uur en leuke energizers tussendoor.

 • De theoriepresentatie
  Elk blok begint de trainer met theorie: een helder overzicht van de stof biedt structuur en de handige stappenplannen geven zelfvertrouwen aan de leerling.
 • Voorbeeldopdrachten
  Gezamenlijk met de hele klas maakt de hoofdtrainer een voorbeeldopdracht.
 • Inleveropdracht
  De leerlingen maken nu zelfstandig een opdracht, zodat wij weten waar elke leerling nog hulp bij nodig heeft. Na het nakijken legt de trainer de eventuele fouten klassikaal of individueel uit.
 • Totaalopdracht
  Aan het einde van het blok is er altijd een totaalopdracht die alle stof mixt en de leerlingen laat oefenen met het puntensysteem van het eindexamen. Ook deze wordt weer gezamenlijk of individueel besproken.
 • Proefexamen
  Aan het einde van een training zwoegen de leerlingen op een proefexamen onder examenomstandigheden. De leerlingen krijgen, net als op het ‘echte examen’ drie uur de tijd om zelfstandig het examen te maken.

Eigen lesmateriaal

De Lyceo examenbundels zijn ontwikkeld door eerstegraads docenten en universitaire masterstudenten. Deze onderwijsprofessionals hebben de lesmethode zo ontwikkeld dat stof van het huidige examenprogramma gecombineerd wordt met examenopgaven uit voorgaande jaren. Daarnaast staan er in iedere bundel tips voor het beantwoorden van examenvragen en handige vakspecifieke hulpmiddelen, zoals een formuleoverzicht of signaalwoordenlijst.

We behandelen niet alle oefenopgaven tijdens de training: zo heeft de leerling ook thuis nog voldoende extra materiaal om te kunnen blijven herhalen tot aan het examen.

Waarom volgen leerlingen een Examentraining*

 • “Het geeft mij meer zelfvertrouwen en zekerheid”
 • “Ik heb een hoger cijfer nodig om te slagen”
 • “Ik heb een hoger gemiddelde nodig voor mijn vervolgopleiding of decentrale selectie”

De resultaten!

Lyceo is de enige examentrainer in Nederland die het effect van haar examentrainingen elk jaar wetenschappelijk laat toetsen door een onafhankelijke partij. SEO Economisch Onderzoek, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, heeft het effect van een Lyceo examentraining en de tevredenheid van de deelnemers getoetst.  Examentrainingen van Lyceo verbeteren gemiddeld het centraal examencijfer tot een punt. De trainingen zijn bewezen effectief voor leerlingen op zowel vmbo-, havo- als vwo- niveau.

Wat vinden leerlingen van de Examentraining?

 • De examentrainingen van Lyceo worden door deelnemers beoordeeld met een 7,8.
 • Deelnemers beoordelen de begeleiders met een 8,4.
 • 87% is zeer tevreden over de behulpzaamheid van de examentrainers.
 • 33% van de Lyceo leerlingen staat er slecht voor wanneer ze aan een examentraining beginnen. De 67% die er niet slecht voor staat, volgt de training om meer zelfvertrouwen of minder stress te krijgen of betere kansen te hebben op toelating tot een vervolgstudie.

Bron: SEO Economisch onderzoek, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd terecht bij één van onze medewerkers, zij helpen u graag verder.

T: 071 – 79 000 40
E: info@lyceo.nl