Als enige examentraining bewezen effectief

Tijdens een Lyceo examentraining stomen jonge, enthousiaste en ervaren begeleiders leerlingen in kleine groepen klaar voor de school- en eindexamens. En wat blijkt? Onafhankelijk onderzoek wijst uit: Lyceo Examentrainingen zijn bewezen effectief. De trainingen verbeteren het centraal examencijfer van de leerlingen gemiddeld tot een punt. Het is net dat extra steuntje in de rug voor leerlingen die inhoudelijk moeite hebben met een bepaald vak, een goede cijferlijst nodig hebben voor hun vervolgopleiding of gewoon meer vertrouwen willen krijgen in de examens.

Wat betekent een Examentraining voor uw school?

Lyceo neemt het volledige logistieke proces uit handen. Tijdens de examentraining is een vaste coördinator van Lyceo dagelijks aanwezig: die zorgt ervoor dat de training goed verloopt en staat klaar voor vragen van leerlingen en school. We zorgen voor kleine groepjes: er is altijd één begeleider per zeven leerlingen en de groepen zijn niet groter dan 21 leerlingen.

We kunnen op uw school starten met minimaal 40 leerlingen in totaal en minimaal 5 inschrijvingen per vak. In aanloop naar de trainingen informeren wij ouders, verzorgers en leerlingen over de examentrainingen volgens een op maat gemaakt communicatieplan. Leerlingen schrijven zich online in op een webpagina die wij speciaal voor uw school zullen opzetten. Iedere leerling ontvangt een Lyceo Examenbundel van het betreffende vak en een Lyceo Schrift om tijdens de training aantekeningen in te maken.

Hoe gaat een Examentraining in zijn werk?

Afhankelijk van het vak en het niveau duren onze examentrainingen 1 tot 3 dagen. Onder begeleiding van enthousiaste trainers gaan de leerlingen aan de slag met de examenstof. Ze maken zowel individueel als samen met anderen oefenopdrachten en waar nodig geeft de trainer individueel extra uitleg. Aan het eind van de training maken leerlingen individueel of in groepsverband een aantal eindopdrachten, die de trainer zal bespreken. Driedaagse trainingen sluiten we af met een volledig proefexamen. Leerlingen maken deze zelfstandig en krijgen daar 3 uur de tijd voor, net als bij het echte examen. Het proefexamen bespreken we klassikaal.

Eigen lesmateriaal

Tijdens de examentraining werken leerlingen met onze Lyceo Examenbundels, gebaseerd op het examenprogramma van het CTE (College voor Toetsen en Examens). De Lyceo examenbundels zijn ontwikkeld door eerstegraads docenten en universitaire masterstudenten. Deze onderwijsprofessionals hebben de lesmethode zo ontwikkeld dat stof van het huidige examenprogramma gecombineerd wordt met examenopgaven uit voorgaande jaren. Daarnaast staan er in iedere bundel tips voor het beantwoorden van examenvragen en handige vakspecifieke hulpmiddelen, zoals een formuleoverzicht of signaalwoordenlijst. We behandelen niet alle oefenopgaven tijdens de training: zo heeft de leerling ook thuis nog voldoende extra materiaal om te kunnen blijven herhalen tot aan het examen.

Waarom volgen leerlingen een examentraining?

“Het geeft mij meer zelfvertrouwen en zekerheid”

“Ik heb een hoger cijfer nodig om te slagen”

“Ik heb een hoger gemiddelde nodig voor mijn vervolgopleiding of decentrale selectie”

Bewezen effectief

Lyceo is de enige examentrainer in Nederland die het effect van haar examentrainingen elk jaar wetenschappelijk laat toetsen door een onafhankelijke partij. SEO Economisch Onderzoek, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, heeft het effect van een Lyceo examentraining en de tevredenheid van de deelnemers getoetst. Examentrainingen van Lyceo verbeteren gemiddeld het centraal examencijfer tot 0,7 punt. De trainingen zijn bewezen effectief voor leerlingen op zowel vmbo-, havo- als vwo- niveau.

Wat vinden leerlingen van de Examentraining?

  • Deelnemers beoordelen de examentrainingen van Lyceo met een 7,7.
  • Deelnemers beoordelen de begeleiders met een 8,3.
  • 93% van de deelnemers slaagt voor het eindexamen, waarvan 14% via een of meerdere herexamen(s).
  • Leerlingen scoren met onze examentrainingen gemiddeld 0,7 punt hoger op het eindexamen.

Bron: SEO Economisch onderzoek, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie?

Onze collega’s staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en  denken uiteraard graag met u mee! U kunt ons telefonisch bereiken op 071-7900045 of via de mail op info@lyceo.nl.

Subsidieregeling en verantwoording

De overheid investeert de komende jaren structureel in het onderwijs. In dit kader kunnen scholen verschillende subsidies aanvragen. De overheid stimuleert bij de uitvoering van deze subsidies innovatieve subsidieprogramma’s van externe partners, zoals het aanvullend onderwijs.

De afgelopen jaren heeft Lyceo diverse subsidieprogramma’s ontwikkeld en veel kennis en ervaring opgedaan in het ondersteunen van scholen. We begeleiden scholen structureel in zowel de voorbereiding en het aanvragen als het uitvoeren en de verantwoording van het subsidieprogramma. Onze programma’s sluiten aan bij de subsidievoorwaarden die door de overheid zijn vastgesteld. Wij houden wijzigingen hierin continu in de gaten en passen waar nodig onze diensten en materialen aan. Meer informatie over de beschikbare subsidies en bijbehorende ondersteuningsprogramma’s van Lyceo?

Subsidieoverzicht VO