Interview met Clustermanager Roos

Kun je ons meer vertellen over hoe je bij Lyceo terecht bent gekomen?

Tijdens mijn studie ‘Business Studies’ was ik aan het rondkijken naar wat ik graag wilde doen en welke branche me leuk leek om in te werken. Gedurende mijn studie en afronding van mijn scriptie was ik werkzaam bij de Albert Heijn als Teamleider.

Mijn zoektocht ben ik rond die tijd gestart via verschillende vacaturesites: zo ben ik bij Lyceo gekomen. Ik heb allereerst gesolliciteerd als vestigingsmanager. Al snel kreeg ik een verzoek om met elkaar in gesprek te gaan. Zo ben ik op 1 december 2021 gestart bij Lyceo. In datzelfde jaar werd er een nieuwe functie, namelijk die van clustermanager, geïntroduceerd en toen dacht ik: hier wil ik op solliciteren. Snel kreeg ik te horen dat ik aangenomen was voor die functie en nu ben ik sinds september 2022 werkzaam als clustermanager van de regio Kop van Noord-Holland.

Wat houdt jouw functie in?

Mijn rol houdt in dat ik een team van vestigingsmanagers aanstuur, verantwoordelijk ben voor verschillende vestigingen in Kop van Noord-Holland, betrokken ben bij de werving en het inwerken van nieuwe vestigingsmanagers, (functionerings-)gesprekken voer en coach. Daarnaast ben ik het eerste aanspreekpunt voor HR-gerelateerde zaken, bewaak ik de vestigingsdoelstellingen en stuur ik hierop aan, en ben ik het gezicht van de scholen in mijn cluster. Maar het belangrijkste: werken als team en de ontwikkeling van het cluster met elkaar doorvoeren.

Wat vind je het leukste aan je functie als Clustermanager?

Het opleiden en verder ontwikkelen van je vestigingsmanagers, maar ook zeker de gesprekken met de scholen. Hoe kunnen wij de scholen verder helpen? Waar ligt het probleem? En daar een passende oplossing voor vinden met elkaar.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Mijn werkdag start met het checken van mijn mail, bekijken van mijn WhatsApp-berichten en daarop reageren of er acties aan koppelen. Ik kijk in de systemen naar de cijfers die betrekking hebben op hoe het met mijn cluster gaat. Als er acties doorgevoerd moeten worden aan de hand van deze cijfers, ga ik daarover in gesprek met de vestigingsmanagers. Maar het belangrijkste: even telefonisch in gesprek gaan met de vestigingsmanager. Hoe gaat het vandaag? Zijn er bijzonderheden? Zijn er acties waar hij of zij tegenaan loopt?

Hoe sta je in contact met je collega’s?

Ik spreek mijn vestigingsmanagers dagelijks en om de week ben ik fysiek bij hen op locatie. De andere collega’s spreek ik via de mail of telefonisch als ik hun ergens voor nodig heb. 

Wat is de grootste uitdaging in jouw rol als Clustermanager?

Welke sturing is noodzakelijk voor jouw team? Welke manier van leidinggeven ga je toepassen om tot het uiteindelijke resultaat te komen? Het is belangrijk om je team van vestigingsmanagers mee te nemen in dit proces. Zo worden zij onderdeel van de oplossing en zullen zij meedenken. Daarnaast is het combineren van je eigen locatie als vestigingsmanager en de rol van clustermanager een uitdaging. Het is hierom belangrijk dat je goed kan plannen en dat je in je agenda noteert op welke dag je in welke rol aan de slag bent.

Welke tip heb jij voor toekomstige collega-clustermanagers?

Betrek je team van vestigingsmanagers bij de veranderingen die jij wilt doorvoeren. Uiteindelijk heb je elkaar nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Je doet het niet alleen, maar je werkt samen als team!

Lees meer