Interview met Vestigingsmanager Jasmijn

Kan je meer vertellen over hoe je bij Lyceo terecht bent gekomen?

Na het behalen van mijn hbo-diploma toegepaste psychologie ben ik een premaster gaan volgen. Hierna besloot ik toch eerst werkervaring op te doen en ben ik op zoek gegaan naar een functie die mij aansprak. Tijdens mijn zoektocht werd ik op LinkedIn benaderd door de recruitment van Lyceo. Zij wezen mij op de vacature ‘vestigingsmanager’. De uitdaging, doelgroep, zelfstandigheid en ontwikkelmogelijkheden bij deze functie maakten mij erg enthousiast met als gevolg dat ik als vestigingsmanager op een schoolvestiging ben gestart. 

Wat vind je het leukste aan je functie als vestigingsmanager?

Het leukste aan mijn functie als vestigingsmanager vind ik de diversiteit. Je hebt erg verschillende werkzaamheden, wat maakt dat je gedurende de dag veel afwisseling hebt tussen administratieve werkzaamheden en contact met leerlingen, ouders, begeleiders, de school en collega-vestigingsmanagers. De meeste voldoening haal ik uit het contact met de leerlingen en het voeren van evaluatiegesprekken. De band met een leerling en het zien van hun (persoonlijke) groei dragen bij aan passie voor het werk.

Wat was je beeld van deze functie, voordat je startte en hoe is dit beeld nu?

Toendertijd had ik nooit gedacht dat ik als starter op de arbeidsmarkt in deze functie werkzaam kon zijn. Het woord ‘vestigingsmanager’ en de werkzaamheden die in de vacaturetekst werden beschreven, klonken als een uitdaging. Iets wat mij juist aansprak, maar tegelijkertijd ook twijfels teweegbracht over of ik deze functie als starter aan kon. Uiteindelijk is gebleken dat er veel ruimte is voor eigen inbreng en je daarbij goede begeleiding krijgt. Op dit moment run ik met veel plezier en zekerheid mijn vestiging.

Hoe ziet jouw werkdag er doorgaans uit?

Geen enkele werkdag is hetzelfde. De ene dag heb je meer variatie in werkzaamheden dan een andere dag. In grote lijnen ziet het er als volgt uit:

10:00 uur De start van de dag! Eén keer per week hebben we een clustermeeting met de clustermanager en collega-vestigingsmanagers, en een samenwerkochtend.
11:00 uur Administratieve werkzaamheden zoals roosters maken voor begeleiders, beantwoorden van e-mails en andere berichten, opvolgen van binnenkomende leads en het opstellen van overeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook het schrijven van een plan van aanpak en werken aan commerciële doelstellingen.
12:00 uur Om 12:00 uur heb ik pauze en reis ik naar de vestiging.
13:00 uur Een moment voor contact met de school: denk aan gesprekken met docenten, mentoren, teamleiders of de decaan.
14:00 uur De voorbespreking met de begeleiders: actiepunten en bijzonderheden van de huiswerkbegeleiding. Af en toe voer ik ook evaluatiegesprekken met begeleiders.
14:30 – 17:00 uur Om 14:30 begint de huiswerkbegeleiding. Soms geef ik zelf de huiswerkbegeleiding aan de leerlingen, of ondersteun ik de begeleiders. Ik schrijf lessamenvattingen, en voer intake- en evaluatiegesprekken met ouders/verzorgers.
17:30 uur Dan is het tijd voor de nabespreking van de huiswerkbegeleiding met de begeleiders en dan is de werkdag voorbij.

 

Wat is de grootste uitdaging in jouw rol als vestigingsmanager?

Iedere vestigingsmanager heeft zijn/haar eigen uitdagingen in deze functie. Voor mij zijn dit tijdmanagement en klassenmanagement. Als vestigingsmanager komt het voor dat je erg druk bent en met veel taken tegelijk bezig bent. Het is aan jou om prioriteiten te stellen en hiernaar te handelen. 

Ook noemde ik klassenmanagement (in combinatie met gedragsproblematiek). Sommige leerlingen hebben extra aandacht nodig of vragen wat meer geduld. Hoewel dit na verloop van tijd steeds beter gaat, wil het af en toe nog weleens lastig zijn. Geduld, empathie en een gezonde dosis humor brengen je ver. 

Het belangrijkste vind ik het opbouwen van een band met leerlingen, waarin zij zich vrij voelen om te groeien en elke leerling zich gehoord, begrepen en ondersteund voelt.

Welke tip geef jij toekomstige collega-vestigingsmanagers?

Durf te vragen en geen vraag is te gek! Lyceo is een grote organisatie waar je veel collega’s van verschillende afdelingen spreekt. Als ik iets heb gemerkt is het dat iedereen bereid is hulp te bieden.