Een gezonde geest in een gezond lichaam, hoe doe je dat?

Als je examen moet doen, ben je waarschijnlijk vooral gefocust op leren, leren en nog eens leren. De rest is bijzaak en komt wel weer een keer. Maar als je goed wilt kunnen leren, moet je juist goed voor jezelf zorgen. Doe je voordeel met de volgende tips.

Afbeelding voor Een gezonde geest in een gezond lichaam, hoe doe je dat?

Slapen moet!
De hele nacht doorleren en uitgeput op je examen verschijnen? Slecht plan. Het is een beetje een saai verhaal, maar slapen is echt noodzakelijk voor een goede prestatie. Te weinig slaap heeft nogal wat nadelige gevolgen, zeker als je examen moet doen.

Ga maar na: als je slaapgebrek hebt, kun je je minder goed concentreren en word je vergeetachtig. Je wordt er letterlijk een beetje dommer van. Niet heel handig, als je een ingewikkelde vraag moet beantwoorden. Slaaptekort maakt ook dat gevoelens van angst worden versterkt en daar zit je met je examenstress al helemaal niet op te wachten. Dus, hoe moeilijk het misschien ook is, stop op tijd met leren en pak je nachtrust!

Voed je lichaam
We snappen natuurlijk best dat je tijdens het leren zin hebt in snelle snacks. Die zijn ook gewoon heel lekker en makkelijk weg te werken. Het nadeel is alleen, dat ze meestal geen enkele voedingswaarde hebben. Er zit veel vet en suiker in, wat zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Dat levert stress op in je lichaam en maakt dat je alleen maar meer suiker wilt gaan eten. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dat niet heel goed voor je is.

Een snack op zijn tijd kan natuurlijk prima, maar let er daarnaast ook op dat je je lichaam voedt en niet alleen maar vult. Kijk je moeder eens lief aan voor een lekkere smoothie met vers fruit, of maak er zelf één als je even pauze neemt. Want achter elkaar door blijven buffelen is ook al niet goed (nog een tip!). Af en toe een onderbreking maakt dat je daarna weer fris verder kunt.

Ook belangrijk: genoeg drinken. En dan liever geen Red Bull of cola, maar water (met een smaakje) of thee. Teveel koffie is geen aanrader (we zijn streng!), want cafeïne heeft ook weer invloed op je slaap. In zwarte thee zit trouwens ook cafeïne, dus ben je een theeleut: neem liever groene- of kruidenthee.

Blijf bewegen
Misschien heb je de neiging om de rest van je leven op pauze te zetten omdat je nu eenmaal moet leren. Niet doen! Ga toch lekker trainen (als je op een sport zit) of spreek met vrienden af om een rondje te lopen. Afleiding helpt om je later weer beter te kunnen concentreren en bewegen is zo ongeveer overal goed voor. Sta ook af en toe eens op tijdens het leren en gooi je lijf even los. Doe een dansje, niemand die het ziet!

Steuntje in de rug?

Kan jouw zoon of dochter nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we jouw eindexamenkandidaat optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Meer informatie