Een profiel kiezen, hoe doe je dat?

Afbeelding voor Een profiel kiezen, hoe doe je dat?

Een profiel is niets anders dan een pakket schoolvakken die bepaalde overeenkomsten hebben. Zo is er een profiel waarmee je veel kunst- en cultuurvakken krijgt, maar ook een pakket met vooral exacte vakken.

Met een profiel kies je eigenlijk al een beetje de richting van je vervolgopleiding. Dat is meteen ook een risico: als je nog niet heel goed weet wat je later wilt gaan doen, heb je misschien de neiging om een zo breed mogelijk profiel te kiezen. Dan kies je waarschijnlijk ook vakken die je uiteindelijk helemaal niet nodig hebt en die je misschien ook meer moeite kosten.

Zeker voor jou als puber is het lastig om zo’n keuze te maken: je hersens zijn nog niet helemaal ‘af’ en daardoor kun je de gevolgen van je keuzes nog niet goed inschatten. Kun je niks aan doen natuurlijk, maar gelukkig is er hoop!

Welke profielen zijn er eigenlijk?

Als je in één van de genoemde leerjaren zit, heb je er vast al informatie over gekregen op school. Hieronder zetten we alle profielen ook nog eens voor je op een rijtje. Ook handig voor als je nog niet hoeft te kiezen, maar wel alvast wilt weten wat je te wachten staat.

Vmbo-tl

De profielen voor vmbo-tl zijn iets anders dan die voor havo en vwo. Je hebt in elk geval Nederlands en Engels. Daarnaast krijg je twee verplichte profielvakken en twee ‘vrije’ vakken. Verder krijg je in het examenjaar nog maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en ckv. Dit zijn geen examenvakken, maar je moet ze wel afsluiten met een voldoende. Daarnaast maak je een profielwerkstuk, dit telt mee voor je eindexamen.

Een overzicht van de profielen op vmbo-tl en de verplichte vakken:

  • Techniek: wiskunde en natuur- en scheikunde.
  • Zorg & Welzijn: biologie en naar keuze wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis of maatschappijleer 2
  • Economie: economie en naar keuze Frans, Duits of wiskunde
  • Landbouw: wiskunde en naar keuze natuur- en scheikunde of biologie.

 

Havo en vwo

De profielen voor havo en vwo zijn voor beide niveaus hetzelfde, alleen doe je op de havo eindexamen in 7 vakken en op het vwo in 8. Ook hier zijn Nederlands en Engels verplicht en krijg je nog lichamelijke opvoeding en maatschappijleer. Je maakt een profielwerkstuk dat meetelt voor het examen.

Een overzicht van de profielen op havo en vwo en de verplichte vakken:

  • Cultuur en Maatschappij (C&M): voor vwo zijn geschiedenis en wiskunde C verplicht, voor havo geschiedenis en een moderne vreemde taal. Verder kies je uit Frans, Duits, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, economie, filosofie en kunst.
  • Economie en Maatschappij (E&M): economie, wiskunde A en geschiedenis. Naar keuze aardrijkskunde, bedrijfseconomie, maatschappijwetenschappen en eventueel een moderne vreemde taal.
  • Natuur en Gezondheid (N&G): biologie, scheikunde en wiskunde A of B. Naar keuze natuurkunde, natuur, leven en technologie of aardrijkskunde.
  • Natuur en Techniek (N&T): wiskunde B, natuur- en scheikunde en naar keuze biologie, wiskunde D, natuur, leven en technologie en informatica.

En, ben je er al uit? Wat je ook kiest, zorg in elk geval dat je je goed informeert en maak de keuze die bij jou past!

Zeker weten? Test jezelf!

Lyceo kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Bij ons kun je de Profielkeuzetest van Talentfocus doen. Daarmee ga je stuk voor stuk alle studierichtingen na en bepaal je welke jouw interesse hebben. Van de studierichtingen die je aanspreken, bekijk je vervolgens welke je het interessantst vindt. Tot slot vergelijk je je inhoudelijke interesse met de vakken waar je goed in bent en maak je de match. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent!

Kijk hier voor informatie over de Profielkeuzetest

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan uw zoon of dochter wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees meer over huiswerkbegeleiding