Examentips voor leerlingen deel 2

In onze vorige blogs gaven we je vooral tips voor de beste manier om het leren aan te pakken. Maar de rest van je leven gaat ook gewoon door rondom je examen. Dit keer besteden we daarom wat aandacht aan de randvoorwaarden.

Afbeelding voor Examentips voor leerlingen deel 2

Tip 1: Chaos om je heen is chaos in je hoofd

Pubers staan er over het algemeen niet om bekend dat ze graag hun kamer opruimen. Herkenbaar? Toch kan het je helpen als je omgeving een beetje troep-vrij is. Als je niks kan vinden en steeds (letterlijk) bergen moet verplaatsen om je spullen bij elkaar te zoeken, is dat niet heel bevorderlijk voor de concentratie. Zorg desnoods alleen dat je bureau op orde is en al je schoolspullen liggen waar je ze kunt vinden. Je zult zien dat het scheelt!

Tip 2: Zorg voor een ritme

Het staat ook al ergens anders in deze nieuwsbrief, maar het is belangrijk genoeg om te herhalen: zorg dat je ook voldoende slaap krijgt! Sterker nog: probeer een vast ritme aan te houden. Dus niet de ene dag uitslapen tot de middag en de andere dag vroeg op en doorleren tot diep in de nacht. Daarvan raak je – letterlijk en figuurlijk- van slag en dat moet je nou juist niet hebben.

Probeer dus op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Ga gewoon sporten op je vaste tijden en zorg voor wat frisse buitenlucht op zijn tijd. Knap je van op.

Tip 3: Verwen jezelf

Als je examen moet doen, heb je het natuurlijk best heel erg zwaar ;). Verwen jezelf daarom tussendoor eens extra. Ga lekker in bad, maak iets lekkers (en gezonds) voor jezelf of kijk een aflevering van je favoriete serie. Daarna kun je er weer helemaal tegen en gaat het leren een stuk makkelijker.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Meer informatie