Groep 8, een bijzonder jaar

Groep 8 is een belangrijk jaar. Want naast de eindmusical (waar je kind misschien al jaren naar uitkijkt) zijn er ook een aantal belangrijke dingen die moeten gebeuren. Er worden keuzes gemaakt die van belang zijn voor de toekomst van je kind. Hoe maak je er een leuk jaar van, zonder al te veel stress?

Afbeelding voor Groep 8, een bijzonder jaar

Voorbereiding op de brugklas

In groep 8 komt zo’n beetje alles samen wat je kind tot nu toe heeft geleerd. Het tempo gaat omhoog en er zal waarschijnlijk vaker of meer huiswerk worden gegeven. Dat is misschien even wennen, maar het is wel een goede voorbereiding op de brugklas. Op de middelbare school wordt ook van je kind verwacht dat hij of zij kan plannen en organiseren. Daar kun je dus maar beter op tijd mee beginnen. Een goede schoolagenda is dan ook een prima aanschaf voor dit schooljaar!

Extra hulp bij basisvaardigheden

Je wilt natuurlijk dat je kind een zo makkelijk mogelijke start maakt op de middelbare school. Hierbij is het belangrijk dat ze de basisvaardigheden die ze op de basisschool leren goed beheersen. Deze vaardigheden bestaan voornamelijk uit rekenen, lezen en schrijven. Het kan zijn dat jouw kind met een van deze basisvaardigheden wat meer moeite heeft. Door samen buiten school te oefenen kun jij je kind daarbij helpen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een oefenboek. Oefenboeken voor o.a. groep 8 vind je in onze webshop.

Welke toetsen zijn er in groep 8?

Voor veel kinderen een bron van stress: de eindtoets. Dat komt de resultaten niet altijd ten goede, vandaar dat deze toets vanaf schooljaar 2023/2024 niet meer geldt als toelatingseis voor de middelbare school. De eindtoets wordt dan ook de doorstroomtoets. In sommige gevallen kan het schooladvies wel naar boven worden bijgesteld op basis van de resultaten van deze doorstroomtoets. Dit gebeurt alleen wanneer dit ook in het belang van het kind is.

Tegenwoordig is dat schooladvies bindend. Dit advies zal, als het goed is, niet helemaal als een verrassing komen. De resultaten van je kind worden immers al sinds groep 1 bijgehouden en waarschijnlijk is er al eerder iets gezegd over het niveau dat de school in gedachten heeft.

Inschrijven bij een middelbare school

Misschien weet je kind allang naar welke school hij of zij wil. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat je daar ook terecht kunt. In sommige steden moet je een top 5 of zelfs top 10 opgeven van scholen waar je naartoe zou willen en wordt door loting bepaald waar je terecht komt.

Het is dus zaak om je goed te informeren. Ga daarom met je kind naar open dagen. Deze zijn meestal in januari of februari. Zo krijg je een indruk van de school en de sfeer in het gebouw. Schrijf je kind voor 1 april in op de school/scholen van zijn of haar keuze.

En dan… afscheid nemen

Groep 8 is natuurlijk ook een jaar van laatste keren en afscheid nemen. Vaak zijn kinderen wel toe aan een nieuwe uitdaging en gaat dat zonder al te veel verdriet. Daarnaast is er ook genoeg om naar uit te kijken: veel scholen organiseren een kamp en er moet natuurlijk geoefend worden voor de eindmusical. Genoeg gelegenheid om mooie herinneringen te maken aan een leuke schooltijd! En daarna met frisse moed te beginnen aan iets nieuws.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken bij de basisvaardigheden? Wie weet dat basisschool bijles iets voor hem of haar is! Tijdens basisschool bijles geven we jouw kind een extra steuntje in de rug, gericht op taal of rekenen.

Bekijk hier alle informatie

Thuis oefenen?

Eindtoets rekenen Groep 8
€ 24,95
Begrijpend lezen Groep 8
€ 24,95
Eindtoets taal Groep 8
€ 24,95
Komma's, breuken en procenten - deel 1 Groep 8
€ 24,95
Komma's, breuken en procenten - deel 2 Groep 8
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 8
€ 24,95
Opzoeken en aflezen (tijd, geld & kaartlezen) Groep 8
€ 24,95
Redactiesommen Groep 8
€ 24,95
Sommen Groep 8
€ 24,95
Spelling Groep 8
€ 24,95
Taal Groep 8
€ 24,95
Werkwoordspelling Groep 8
€ 24,95
Lezen Groep 7/8
€ 24,95