Wat gebeurt er allemaal in groep 8?

Groep 8 is een belangrijk jaar. Want nog afgezien van de eindmusical (waar je kind misschien al jaren naar uitkijkt) moet er nog wel het een en ander gebeuren. Er worden keuzes gemaakt die van belang zijn voor de toekomst van je kind. Hoe maak je er een leuk jaar van, zonder al te veel stress?

Voorbereiding op de brugklas
In groep 8 komt zo’n beetje alles samen wat je kind tot nu toe heeft geleerd. Het tempo gaat omhoog en er zal waarschijnlijk vaker of meer huiswerk worden gegeven. Dat is misschien even wennen, maar het is wel een goede voorbereiding op de brugklas. Op de middelbare school wordt ook van je kind verwacht dat hij kan plannen en organiseren, dus daar kun je maar beter op tijd mee beginnen. Een goede schoolagenda is dan ook een prima aanschaf voor dit schooljaar!

Welke toetsen zijn er in groep 8?

Voor veel kinderen een bron van stress: de eindtoets. Dat komt de resultaten niet altijd ten goede, vandaar dat de eindtoets nu niet meer geldt als toelatingseis voor de middelbare school. In sommige gevallen kan het schooladvies wel naar boven worden bijgesteld op basis van de resultaten van de eindtoets.

Tegenwoordig is dat schooladvies bindend. Dit advies zal, als het goed is, niet helemaal als een verrassing komen. De resultaten van je kind worden immers al sinds groep 1 bijgehouden en waarschijnlijk is er al eerder iets gezegd over het niveau dat de school in gedachten heeft.

Inschrijven bij een middelbare school
Misschien weet je kind allang naar welke school hij of zij wil. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat je daar ook terecht kunt. In sommige steden moet je een top 5 of zelfs top 10 opgeven van scholen waar je naartoe zou willen en wordt door loting bepaald waar je terecht komt.

Het is dus zaak om je goed te informeren. Ga daarom met je kind naar open dagen, die zijn meestal in januari of februari. Zo krijg je een indruk van de school en de sfeer in het gebouw. Schrijf je kind voor 1 april in op de scho(o)l(en) van zijn of haar keuze.

En dan… afscheid nemen
Groep 8 is natuurlijk ook een jaar van laatste keren en afscheid nemen. Vaak zijn kinderen wel toe aan een nieuwe uitdaging en gaat dat zonder al te veel verdriet. En er is ook genoeg om naar uit te kijken: veel scholen organiseren een kamp en er moet natuurlijk geoefend worden voor de eindmusical. Genoeg gelegenheid om mooie herinneringen te maken aan een leuke schooltijd! En daarna met frisse moed te beginnen aan iets nieuws.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken bij een bepaald vak? Wie weet dat bijles iets voor hem of haar is! Tijdens bijles leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Bekijk hier alle informatie

Verder lezen?