Wat is de doorstroomtoets?

In groep 8 maken alle leerlingen aan het einde van het schooljaar een eindtoets. Vanaf schooljaar 2023/2024 verandert dit. De eindtoets wordt dan de doorstroomtoets. Hiermee verandert het tijdpad bij de schooladvisering en de doorstroomtoets om leerlingen meer gelijke kansen te bieden. Maar wat verandert er nou precies? En waarom deze naam? In dit blog lees je alles wat je moet weten over de doorstroomtoets.

Afbeelding voor Wat is de doorstroomtoets?

Waarom een doorstroomtoets?

De eindtoets in groep 8 gaat voortaan de doorstroomtoets heten. Deze naam past een stuk beter bij het doel van de toets. De toets markeert namelijk niet het einde van de ontwikkeling van een leerling. Een leerling blijft zich namelijk in de rest van groep 8 en daarna op de middelbare school nog steeds ontwikkelen. Verandert met de naam van de toets ook de inhoud van de toets? Nee, maak je geen zorgen! De toets zelf zal inhoudelijk nauwelijks veranderen. Jouw kind hoeft zich dus niet ineens voor te bereiden op een compleet andere toets.

Welke verschillende toetsen bestaan er in groep 8?

Er bestaan verschillende doorstroomtoetsen voor leerlingen in groep 8. De school bepaalt welke toets jouw kind maakt. Deze toetsen kunnen verschillen in de duur van afname (aantal ochtenden of in één dag), de vorm (digitaal of fysiek) en in het patroon van de moeilijkheidsgraad (oplopend of variërend). De verschillende beschikbare toetsen zijn:

Hoe wordt voortaan het schooladvies bepaald?

Eerder dan normaal ontvangen ouders en leerlingen een voorlopig schooladvies, waarna de doorstroomtoets wordt gemaakt. De leerkracht kan ervoor kiezen om de uitslag van de doorstroomtoets in het uiteindelijke schooladvies mee te nemen, maar dat gebeurt alleen wanneer dit in het belang van de leerling is. Het kan dus voorkomen dat het schooladvies naar boven wordt bijgesteld op basis van de uitslag. De school zal voortaan in de schoolgids moeten opnemen hoe het schooladvies tot stand komt.

Aanmelden op een middelbare school

Het aanmeldproces voor de middelbare school verandert ook. Normaal gesproken kunnen leerlingen zich in heel de maand maart inschrijven voor een middelbare school. Hiermee hebben leerlingen met een bijgesteld advies minder kans om naar de middelbare school van hun voorkeur te gaan, omdat zij zich pas later kunnen aanmelden. Voortaan komt er daarom één aanmeldingsweek in de maand maart waarin alle leerlingen van groep 8 zich inschrijven voor een middelbare school die past bij hun voorkeur en definitief schooladvies. Zo krijgt iedere leerling dezelfde kans om zich aan te melden voor een middelbare school die bij hem of haar past.

Het nieuwe tijdpad

Met de komst van de doorstroomtoets ziet het tijdpad van het laatste jaar van de basisschool er dus anders uit. We zetten dit even voor je op een rijtje:

  1. Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies.
  2. In de eerste of tweede volle week van februari maken leerlingen de doorstroomtoets.
  3. Uiterlijk 24 maart ontvangen leerlingen en hun ouders het definitieve schooladvies van school.
  4. Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich aan op een middelbare school.

Vanaf schooljaar 2023/2024 veranderen er dus een aantal dingen voor leerlingen in groep 8. De naam van de eindtoets verandert, maar de inhoud daarentegen niet. Wel verandert de tijdlijn voor het bepalen van het schooladvies en het aanmelden voor een middelbare school. Uiteindelijk moeten deze veranderingen zorgen voor een betere doorstroom en meer gelijke kansen voor alle leerlingen wanneer zij de overstap van de basisschool naar de middelbare school maken.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken richting de doorstroomtoets? Wie weet dat basisschool bijles iets voor hem of haar is! Tijdens basisschool bijles geven we jouw kind een extra steuntje in de rug, gericht op taal of rekenen.

Lees hier alle informatie

Thuis oefenen?

Eindtoets taal Groep 8
€ 24,95
Eindtoets rekenen Groep 8
€ 24,95
Begrijpend lezen Groep 8
€ 24,95
Komma's, breuken en procenten - deel 1 Groep 8
€ 24,95
Komma's, breuken en procenten - deel 2 Groep 8
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 8
€ 24,95
Opzoeken en aflezen (tijd, geld & kaartlezen) Groep 8
€ 24,95
Redactiesommen Groep 8
€ 24,95
Sommen Groep 8
€ 24,95
Spelling Groep 8
€ 24,95
Taal Groep 8
€ 24,95
Werkwoordspelling Groep 8
€ 24,95
Lezen Groep 7/8
€ 24,95