Wat doet een examentrainer bij Lyceo? In gesprek met Rosalie Moens

‘In mijn examenjaar heb ik zelf ook een examentraining gevolgd. Daar heb ik toen heel veel aan gehad: ik begreep de stof beter en het was erg goed voor mijn zelfvertrouwen. Dat was eigenlijk ook de reden om naast mijn studie examentraining te gaan geven: het leek me leuk om leerlingen zelf ook te kunnen helpen.

Afbeelding voor Wat doet een examentrainer bij Lyceo? In gesprek met Rosalie Moens

Het geeft veel voldoening om leerlingen te helpen stof te begrijpen die ze eerst lastig vonden. Het is fijn om het kwartje te zien vallen en te merken dat het zelfvertrouwen toeneemt. En dat met één dag training! Je kunt met dit werk echt het verschil maken, mensen zijn blij met je en gaan met een goed gevoel de deur weer uit.’

Waarom examentraining?

‘Wat denk ik werkt aan examentrainingen, is dat je een hele dag met hetzelfde vak bezig bent en aangemoedigd wordt om vragen te stellen. Op school krijg je verspreid over de week een paar uur les in een vak. Als je dan net even de aansluiting mist of een vraag niet durft te stellen, loop je al snel achter de feiten aan. Ik hoor heel vaak dat leerlingen de stof na een training ineens wel snappen, terwijl ze de theorie als het goed is allemaal wel gehad hebben.

Soms krijg ik na een tijdje een bericht van iemand die bij mij een training heeft gevolgd. Om te bedanken, of om te laten weten dat ze het vak hebben gehaald en met welk cijfer. Echt heel leuk, want meestal weet je natuurlijk niet of iemand het gered heeft.’

Goed uitrusten en niet teveel stressen

‘Aan iedereen die een training gaat volgen zou ik aanraden om goed uitgerust te verschijnen. Het is een lange dag en ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat het wel meevalt. Zorg dus dat je op tijd naar bed gaat de avond van tevoren.

Tips voor als je examen gaat doen? Rustig blijven is het allerbelangrijkste, probeer vanuit je buik te ademen en niet te hoog in je ademhaling te gaan zitten. Positief denken is ook een goede tip: het is bewezen dat het al een punt scheelt als je met vertrouwen je examen in gaat. Tot slot: bedenk van tevoren een lijstje van dingen die je niet moet vergeten op te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan dingen als eenheid, of de formule erbij schrijven. Kan ook weer punten schelen.

Tegen ouders van examenkandidaten zou ik willen zeggen: probeer op een positieve manier te motiveren en leg niet teveel druk. Het is zo al spannend genoeg. Meer dan je best kun je niet doen, dat idee.’

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jouw zoon of dochter nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we jouw eindexamenkandidaat optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Meer informatie