Hoe kies je een vervolgstudie?

Over een paar maanden is het zover: je krijgt je diploma! Een supermooi moment waar je waarschijnlijk al een tijdje naar uitkijkt, maar als je die eindelijk hebt, wat dan? Soms is het lastig om een keuze te maken voor je vervolgstudie, ook ik vond dat lastig. Dingen die ik had willen weten toen ik de volgende stap maakte, heb ik voor je op een rijtje gezet.

Afbeelding voor Hoe kies je een vervolgstudie?

Rosalie, of Rose?
Allereerst is het wellicht goed om te weten wie ‘ik’ is. Misschien ken je mij van het internet, of van tv. Mijn naam is Rosalie, maar op TikTok ben ik beter bekend onder de naam @youcancallmerose. Ik ben actrice en content creator en momenteel zit in mijn allerlaatste schooljaar van de studie CE-IEMES. Een korte titel voor: International Event, Music and Entertainment Studies. Na mijn middelbare school ging ik naar het MBO en daarna in 2019 naar het HBO, ik weet dus alles over studiekeuzestress.

Tip 1: De studiekeuzebegeleiding van Lyceo
Toen ik mijn eerste studiekeuze moest maken, kreeg ik een online test op school. Bij mij kwam er uit de test dat ik timmerman moest worden… Totaal niet wat ik leuk vond. Beroepskeuzetesten waren voor mij dus niet echt een goede start, maar Lyceo heeft begeleiding waarbij zij met jou gaat zoeken naar een studie! Hoe handig is dat? Ik had toch liever een echt persoon tegenover mij gehad in plaats van een computerquiz..

Tip 2: Je maakt geen definitieve keuze
Als je een keuze maakt voor een opleiding, is wisselen niet meer mogelijk en zit je je hele leven lang vast aan dat beroep. Althans, dat dacht ik. Blijkt dus zo te zijn dat je gewoon kan wisselen als je niet op je plek zit!

Maak je dus niet te veel zorgen over of je de juiste keuze maakt, maar kijk naar waar jij je op dat moment het fijnst bij voelt. Een open dag is fantastisch, maar de informatie en de sfeer die je daar krijgt is natuurlijk heel beperkt. Helemaal niet erg dus als je er achter komt dat je liever iets anders wil doen.

Tip 3: Er zijn meerdere wegen naar Rome
Afwijzing is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Je komt helaas niet bij elke opleiding zomaar binnen. Zo moest ik voor mijn theateropleiding een auditie doen (twee keer zelfs) en voor mijn huidige opleiding een aantal toetsen. Ook ik kwam niet binnen bij mijn eerste keuze toen ik naar het HBO wilde. Super balen als je niet wordt aangenomen, maar het is niet zo dat je hele carrière voorbij is.

Wist je bijvoorbeeld dat er veel opleidingen zijn die op elkaar lijken, maar een andere naam hebben? De opleiding die ik eerst wilde doen heette Creative Business en lijkt super erg op de opleiding die ik nu doe. Maar zoals je al kon lezen is die naam heel anders. Zoek dus online ook vooral naar trefwoorden die met je interesses te maken hebben in plaats van een specifieke naam. Grote kans dat je op een andere school een opleiding vindt die bijna hetzelfde is!

Adem in, adem uit
Maak je niet te veel zorgen over de toekomst. Veranderen van studie is altijd mogelijk en een afwijzing betekent niet het einde voor je droomcarrière. Is je favoriete studie niet mogelijk, zoek dan naar een plan B die lijkt op die studie. En kom je er echt niet meer uit? Klop dan aan bij Lyceo om je een handje te helpen. Succes!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Bekijk hier alle informatie!