Hoe zit het met de herkansingen?

Wil je meer informatie over alles rondom de herkansingen? Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de herkansingen. Ben je benieuwd naar meer informatie over de eindexamens en alles wat daarbij komt kijken? Neem dan ook eens een kijkje op onze blogpagina. Op deze pagina vind je ook alles wat je moet weten over jouw herkansingen.

 •     Wanneer kun je een herkansing doen?

  Mocht jouw examen niet zo goed zijn gegaan, kun je door een herkansing te doen alsnog je diploma binnenhalen. De herexamens vinden plaats in het tweede tijdvak en bij uitzondering kan een herexamen ook in het derde tijdvak afgenomen worden.

  Je kiest zelf of je een vak wilt herkansen of niet, en welk vak je vervolgens gaat herkansen. Je hoeft dus niet per se het vak wat je het slechtst hebt gemaakt te herkansen. Goed om te weten is dat je niets te verliezen hebt met een herkansing: het hoogste cijfer telt altijd.

 •     Waarom zou je een herkansing doen?

  • Je kunt een onvoldoende wegwerken om zo alsnog te slagen en je diploma te halen.
  • Je kunt voor een hoger cijfer gaan. Wanneer je bijvoorbeeld je kansen wilt vergroten om toegelaten te worden tot een bepaalde vervolgstudie.
  • Wanneer je door ziekte verhinderd bent geweest in het eerste tijdvak. Dan mag je de eindexamens alsnog afleggen in het tweede tijdvak tijdens de herexamens.

  Wist je dat je bij Lyceo een herexamentraining kunt volgen? Deze vindt altijd plaats in het weekend nadat de uitslag van het 1e tijdvak bekend is.

 •     Wanneer zijn de herkansingen?

  De examens worden afgenomen in drie tijdvakken. Alle examens worden tegelijkertijd afgenomen in tijdvak 1. Als je een examen door bijvoorbeeld ziekte niet kunt bijwonen, mag je dat examen in tijdvak 2 doen. Dit is ook het moment voor herexamens. Dit betekent dat je tussen dinsdag 18 juni 2024 en dinsdag 25 juni 2024 één examen kunt herkansen. Tijdvak 3 is het laatste moment waarop je een examen kunt inhalen of herkansen maar wordt alleen gebruikt voor uitzonderlijke situaties (bijvoorbeeld wanneer je een volledig tijdvak hebt gemist door ziekte).

 •     Hoeveel tijdvakken zijn er voor het centraal examen in 2024?

  Er zijn altijd drie tijdvakken voor het centraal examen.

 •     Wat is tijdvak 1 en 2?

  Tijdvak 1 is de eerste keer dat de examens worden aangeboden. In dit tijdvak vinden dus alleen maar eerste afnames van de eindexamens plaats. Als je een herkansing gaat maken, kan dit in tijdvak 2, dat is dus de tweede keer dat er examens worden afgenomen. Dit tijdvak vindt plaats in de tweede helft van juni en is bedoeld voor examenkandidaten die tijdens het 1e tijdvak door overmacht verhinderd waren om het centraal examen te maken. Daarnaast biedt het 2e tijdvak gelegenheid tot het afleggen van een herkansing van het centraal examen van een schoolvak.

 •     Kun je herkansen in het 2e tijdvak?

  Ja, dit kan. Dat wil zeggen dat je tussen dinsdag 18 juni en dinsdag 25 juni 2024 één examen mag herkansen.

 •     Is het 2e tijdvak moeilijker?

  Elk tijdvak bevat nieuwe examens, maar er is geen verschil in moeilijkheidsgraad met het tijdvak ervoor of erna.

 •     Is er een derde tijdvak?

  Er is een derde tijdvak, deze is bedoeld voor kandidaten die het examen nog niet hebben kunnen voltooien en voor kandidaten die nog recht hebben op een herkansing.

 •     Welk cijfer telt als je een herkansing hebt gedaan?

  Het hoogste cijfer telt. Je hebt dus niets te verliezen bij een herkansing, want al zou je een lager cijfer halen, dan blijft je hoogst behaalde cijfer staan.

 •     Welke vakken mag je herkansen?

  Je mag in principe alle vakken herkansen die je hebt gemaakt. Wel mag je maar voor één vak één herkansing maken.

 •     Is herkansen erg?

  Nee, herkansen is niet erg. Je krijgt een tweede kans om met een frisse – misschien beter voorbereide blik – het examen te maken. Het hoogste cijfer telt, dus je kunt een herkansing ook gebruiken om een cijfer dat al voldoende was te verbeteren om je gemiddelde op te hogen.