Alles over de eindexamens
Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie rondom jouw examens. We updaten deze pagina regelmatig dus houd het goed in de gaten als je niks wil missen!
Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie rondom jouw examens. We updaten deze pagina regelmatig dus houd het goed in de gaten als je niks wil missen!
Kun je wel wat extra hulp gebruiken bij de voorbereidingen op je examens? Neem dan eens een kijkje bij onze examentrainingen. We organiseren in alle weekenden en schoolvakanties examentrainingen voor vmbo-tl, havo en vwo. Tijdens een examentrainingen wordt alle examenstof herhaalt en is er uitgebreid de tijd om met de stof te oefenen en al jouw vragen te stellen.
Klik hier voor de beschikbare trainingen bij jou in de buurt >
Tip: voeg ook Lyceo Examen Oefenen toe aan je winkelmandje wanneer je een examentraining bestelt. Zo kun je online verder oefenen met uitlegfilmpjes, theorie, oefenvragen en een eindtoets.
De eindexamens beginnen op donderdag 11 mei 2023. Klik hier om het volledige rooster te bekijken.
Je kunt natuurlijk zelf je lesstof samenvatten, maar soms is het moeilijk om te bepalen wat belangrijk is en wat niet. Vooral als je de stof nog niet helemaal beheerst. In de Lyceo Samenvattingen staat alle lesstof die je voor een bepaald vak moet kennen. Je hoeft dus niet al je aantekeningen en je boeken door te worstelen op zoek naar de belangrijke punten. Wel zo makkelijk.
Hoe goed ken jij de stof voor je (school)examens? Doe de Lyceo examencheck! Door middel van 10 vragen weet je of je de stof goed beheerst. Je ziet ook aan welke stof je nog meer aandacht kan besteden. Vragen op elk niveau en voor ieder vak. Gewoon gratis en via je mobiel. Handig toch?
Op ons YouTube kanaal vind je filmpjes van onze toptrainers, van alle vakken en op alle niveaus. Van molrekenen tot het moessonklimaat en van drogredenen tot het herleiden van formules. Abonneer dus snel op ons kanaal om niets te missen!
De exameneisen werden in 2020, 2021 en 2022 aangepast. In 2023 worden ze weer aangescherpt. Er komt daarmee een einde aan de COVID-19 versoepelingen.
Een nieuw schooljaar is elk jaar weer een soort van nieuw begin. Net als na oud & nieuw neem je je misschien van alles voor wat je dit jaar echt anders gaat doen. Probeer wel een beetje realistisch te blijven en kijk goed naar wat je écht vol denkt te kunnen houden.
Dat je gespannen bent voor je examens, is natuurlijk volkomen normaal. Een beetje spanning is zelfs gezond: het houdt je alert en zorgt dat je beter presteert. Maar soms wordt de stress zo erg dat het je compleet verlamt. Wat doe je dan?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waar je aanleg voor hebt. Over het algemeen worden natuurkunde en wiskunde beschouwd als de moeilijkste examenvakken, gevolgd door Nederlands, economie en geschiedenis.
Dit is gedeeltelijk afhankelijk van de cijfers die je tot nu toe hebt gehaald. Het gemiddelde van je schoolexamen (SE) cijfers wordt opgeteld bij het gemiddelde van je centraal examen (CE) cijfers. Je kunt je slagingskans dus vergroten door voor je schoolexamens extra je best te doen, zodat je een eventueel lager cijfer op je centraal examen kunt compenseren.
Dit is de laatste editie van een examen volgens het oude examenprogramma, wanneer er een nieuw examenprogramma ingaat. Je maakt zo’n examen als je vorig jaar gezakt bent of vertraging hebt opgelopen in je opleiding.
Van alle examenkandidaten slaagde vorig jaar gemiddeld 92,6%. Dit betekent dat maar een heel klein deel van de examenkandidaten (7,4%) is gezakt voor zijn eindexamen.
Dit verschilt elk jaar ietwat. Maar vorig jaar slaagde gemiddeld 92,6% van alle examenkandidaten.
Met een goede voorbereiding, door alle stof samengevat te hebben en veel te hebben geoefend, vergroot je de kans dat je slaagt voor je examen en maak je het dus makkelijker voor jezelf.
Een gespreid examen houdt in dat de kandidaat een deel van het centraal- en/of schoolexamen voor een deel van de vakken in het ene schooljaar en voor het andere deel in het daarop volgende schooljaar aflegt.
Ja, iedereen krijgt op hetzelfde moment hetzelfde examen. Dit is om fraude tegen te gaan.
De normering van een examen is de maatstaf die bepaalt hoe de score die je haalt, wordt omgezet in het uiteindelijke cijfer op je cijferlijst. Op woensdag 14 juni 2023 wordt de normering van de examens van vwo, havo en vmbo bekendgemaakt, na het examen dus.
Voor alle jaarlagen geldt dat je gemiddeld een 5,5 of hoger moet hebben voor je centrale examen en dat je een lichamelijke opvoeding met een voldoende hebt afgerond. Daarnaast zijn er per niveau andere criteria. Hieronder staan ze voor je op een rijtje.
Volg je vmbo-BB/KB of vmbo-TL/GL, dan moet je voldoen aan de volgende vereisten. Je bent geslaagd als je:
Voor vmbo-TL/GL geldt ook: je moet een voldoende of goed hebben gehaald voor het profielwerkstuk.
Volg je een vmbo-BB leertraject, dan moet je voldoen aan de volgende vereisten. Je bent geslaagd als je:
Volg je havo en vwo, dan moet je voldoen aan de volgende vereisten. Je bent geslaagd als je:
Per niveau zijn er verschillende dingen die je kunt doen.
Als je bent gezakt voor het vmbo-examen, heb je de volgende opties:
Als je bent gezakt voor je havo- of vwo-examens, heb je de volgende opties:
Op onze website vind je heel veel tips om je te helpen bij de voorbereiding op de examens. Maar wat we je in ieder geval kunnen adviseren:
Tip 1: Maak een planning!
Zorg ervoor dat je alle stof hebt gelezen en hebt samengevat, zodat je die kennis kan gebruiken om heel veel oefenopgaven en oude examenopdrachten te maken. Oefening baart kunst! Je kunt onze gratis examenplanner downloaden om je hierbij te helpen.
Tip 2: Oefen met oude examens.
Door oude examens te maken, ben je beter voorbereid op wat er gaat komen en snap je hoe je een examen moet maken. Houd hierbij de tijd aan die je ook voor het echte examen hebt straks, oefen er in ieder geval twee per vak, en vraag om uitleg als je iets niet snapt.
Tip 3: Bekijk uitlegfilmpjes!
Ben je al bekend met ons YouTube-kanaal? Hier vind je korte filmpjes per onderwerp van alle examenvakken.
Tip 4: Werk per thema.
Alles in één keer in je hoofd krijgen is helaas onmogelijk. Verdeel de stof daarom in hapklare brokken, per thema. Zo houd je overzicht over de stof en kun je alles in stukjes leren. Onderdelen die je nog niet zo goed beheerst, herhaal je tot je het wel weet. Maak zelf samenvattingen van de stof of bestel een van onze samenvattingen.
Tip 5: Blijf niet in je eentje tobben
Soms kom je er gewoon niet zelf uit. Dat ene vak waar je maar niet doorheen lijkt te komen, die som die je maar niet begrijpt. Probeer dan niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, maar vraag gewoon om hulp. Vraag een leraar om extra uitleg of vraag je ouders of je een examentraining of bijles mag volgen.
Tip 6: Zorg voor een ritme.
Sterker nog: probeer een vast ritme aan te houden. Dus niet de ene dag uitslapen tot de middag en de andere dag vroeg op en doorleren tot diep in de nacht. Daarvan raak je – letterlijk en figuurlijk- van slag en dat moet je nou juist niet hebben.
Tip 7: Chaos om je heen is chaos in je hoofd.
Pubers staan er over het algemeen niet om bekend dat ze graag hun kamer opruimen. Herkenbaar? Toch kan het je helpen als je omgeving een beetje troep-vrij is. Als je niks kan vinden en steeds (letterlijk) bergen moet verplaatsen om je spullen bij elkaar te zoeken, is dat niet heel bevorderlijk voor de concentratie. Zorg desnoods alleen dat je bureau op orde is en al je schoolspullen liggen waar je ze kunt vinden. Je zult zien dat het scheelt!
Tip 8: Verwen jezelf!
Als je examen moet doen, heb je het natuurlijk best heel erg zwaar ;). Verwen jezelf daarom tussendoor eens extra. Ga lekker in bad, maak iets lekkers (en gezonds) voor jezelf of kijk een aflevering van je favoriete serie. Daarna kun je er weer helemaal tegen en gaat het leren een stuk makkelijker.
In de examenprogramma’s wordt vastgelegd wat je precies moet weten per vak en welke stof wel aan bod komt en welke niet. Deze examenprogramma’s worden vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Op examenblad.nl kun je per vak een syllabus inzien waar de leerstof voor het examen is uitgewerkt.
Ja, in principe kan iedereen wiskunde leren. Het verschilt alleen per persoon hoeveel tijd en moeite het je kost om de stof daadwerkelijk te begrijpen.
Wij kunnen je geen garantie op een 10 voor wiskunde geven. Maar dingen die de kans vergroten zijn: goed opletten tijdens de les (hier leer je namelijk het meest), aantekeningen maken van de leerstof, je huiswerk maken en oefenen met de opdrachten en vragen stellen aan je docent als je iets niet begrijpt.
Het is belangrijk om goed op te letten tijdens de les en jezelf steeds af te vragen of je begrijpt wat er uitgelegd wordt. Steek je hand op als je het niet begrijpt.
Een centraal examen duurt tussen de 2 en 3 uur. Vmbo-examens duren tussen de 2 uur en 2,5 uur. Havo/vwo examens duren tussen de 2,5 en 3 uur. De exacte tijd is afhankelijk van het vak en niveau.
Er zijn dan twee opties:. een herkansing maken indien je de mogelijkheid hebt daarmee alsnog te slagen, of om je examenjaar opnieuw te doen. In beide gevallen is het aan te raden om je examen in te kijken om te zien welke fouten je hebt gemaakt, zodat je de volgende keer beter voorbereid bent
Voor alle jaarlagen geldt als eis dat je gemiddeld een 5,5 of hoger hebt voor je centrale examen en dat je een lichamelijke opvoeding met een voldoende hebt afgerond. Daarnaast zijn er per niveau andere criteria. Hieronder staan ze voor je op een rijtje.
Volg je vakken van vmbo BB/KB of vmbo TL/GL, dan moet je voldoen aan de volgende vereisten. Je bent geslaagd als je:
Voor vmbo TL/GL geldt ook: je moet een voldoende of goed hebben gehaald voor het profielwerkstuk
Volg je een vmbo BB leertraject, dan moet je voldoen aan de volgende vereisten. Je bent geslaagd als je:
Volg je vakken van havo en vwo, dan moet je voldoen aan de volgende vereisten. Je bent geslaagd als je:
Als je minder dan een half uur te laat bent voor je examen mag je nog naar binnen en je examen maken. Je krijgt geen extra tijd.
Als je meer dan een half uur te laat bent, mag je niet meer toegelaten worden om je eindexamen te maken. Er wordt beslist of je om een geldige reden te laat bent gekomen door de directeur van de school. De school beslist of je het examen mag inhalen.
De examens worden gegeven in verschillende tijdvakken. De eerste examens worden gegeven in tijdvak 1. Als je die examens niet kan bijwonen, mag je het examen in tijdvak 2 maken.
Je mag eten en drinken meenemen naar het examen. Dat wordt juist aangeraden! Zo voorkom je dat je trek krijgt en je je goed kan concentreren. Zorg er wel voor dat je geen eten meeneemt met een sterke geur of geluid (zoals chips) zodat je anderen er niet mee stoort of uit hun concentratie haalt. Neem dus een lekkere boterham of een bakje druiven mee.
Dit is afhankelijk van het aantal vragen op je examen. Het is aan te raden om aan het begin van je examen even te kijken hoeveel vragen er zijn (inclusief abc-vragen). Je kunt dan vervolgens het aantal minuten dat je voor het examen hebt delen door dit aantal vragen. Zo weet je precies hoeveel tijd je hebt per vraag en zorg je ervoor dat je niet te lang bij een vraag blijft hangen. Let hierbij wel op het aantal punten per vraag: vragen waarvoor je meer punten kunt halen, kosten vaak ook meer tijd.
Je mag maximaal een halfuur te laat komen, daarna word je niet meer binnen gelaten bij het examen en moet je het in het tweede tijdvak inhalen.
Je kan je eindcijfer berekenen op verschillende manieren, afhankelijk van het soort cijfer (SE/CE), of het een onderdeel is van het combinatiecijfer en welk niveau je volgt.
Voor vakken met een SE- en een CE-cijfer neem je het gemiddelde van je SE-eindcijfer en je CE-cijfer. Dit gemiddelde wordt afgerond op een geheel cijfer. Als dit cijfer bijvoorbeeld een 6,45 is, wordt het afgerond een 6. Als dit cijfer een 6,55 is, wordt het afgerond een 7.
Als je alleen SE-cijfers hebt gehaald neem je het gewogen gemiddelde van al die cijfers.
Dan kun je deze inhalen in het tweede tijdvak.
Voor het vmbo duren examens 2 tot 2,5 uur, voor havo en vwo duren de examens tussen de 2,5 en 3 uur. Als je extra tijd hebt door dyslexie of dyscalculie mag je nog wat langer door.
Je bent van tevoren aanwezig op de plek waar je je examen moet maken, zodat je je benodigde spullen kunt neerleggen en je werkplek dus een beetje kunt voorbereiden. Vervolgens worden de examens uitgedeeld en heb je tot het einde van het examen om de vragen te beantwoorden.
Dit is per vak verschillend. In de syllabus staat per vak wat je nodig hebt voor het examen. Je hebt bijvoorbeeld vaak een rekenmachine nodig tijdens wiskunde, maar niet tijdens Nederlands. Deze syllabus is te vinden op examenblad.
Hier is geen vastgesteld maximum voor. In de praktijk heb je één à twee examens per dag, met af en toe een dag zonder examens ertussen.
De examens worden opgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE).
Een centraal examen wordt al twee jaar voor de afname ervan opgesteld.
Ja, maar wel pas nadat je het examen hebt ingekeken en extra uitleg hebt gekregen.
Nadat de normering bekend is gemaakt kun je je examen inzien.
’s Ochtends of ’s middags, vaak om 09.00 uur of 13.00 uur.
Het eindexamencijfer is het gemiddelde van je schoolexamencijfers en je centraal examencijfer. Het eindexamencijfer telt dus mee als de helft van je totale eindcijfer, met het gemiddelde van je schoolexamencijfers als andere helft.
Als je twee keer achter elkaar gezakt bent voor je eindexamen, beslist je school over wat er gaat gebeuren. Misschien is een overstap naar een andere school toch beter, maar je bent niet verplicht om over te stappen.
Mocht jouw examen niet zo goed zijn gegaan, kun je door een herkansing te doen alsnog je diploma binnenhalen. De herexamens vinden plaats in het tweede tijdvak en bij uitzondering kan een herexamen ook in het derde tijdvak afgenomen worden.
Je kiest zelf of je een vak wilt herkansen of niet, en welk vak je vervolgens gaat herkansen. Je hoeft dus niet per se het vak wat je het slechtst hebt gemaakt te herkansen. Goed om te weten is dat je niets te verliezen hebt met een herkansing: het hoogste cijfer telt altijd.
Waarom zou je een herkansing doen?
Wist je dat je bij Lyceo een herexamentraining kunt volgen? Deze vindt altijd plaats in het weekend nadat de uitslag van het 1e tijdvak bekend is.
De examens worden afgenomen in drie tijdvakken. Alle examens worden tegelijkertijd afgenomen in tijdvak 1. Als je een examen door bijvoorbeeld ziekte niet kunt bijwonen, mag je dat examen in tijdvak 2 doen. Dit is ook het moment voor herexamens. Dit betekent dat je tussen maandag 19 juni 2023 en donderdag 22 juni 2023 één examen kunt herkansen. Tijdvak 3 is het laatste moment waarop je een examen kunt inhalen of herkansen maar wordt alleen gebruikt voor uitzonderlijke situaties (bijvoorbeeld wanneer je een volledig tijdvak hebt gemist door ziekte).
Er zijn altijd drie tijdvakken voor het centraal examen.
Tijdvak 1 is de eerste keer dat de examens worden aangeboden. Als je een herkansing gaat maken, kan dit in tijdvak 2, dat is dus de tweede keer dat er examens worden afgenomen.
Ja, dit kan.
Elk tijdvak bevat nieuwe examens, maar er is geen verschil in moeilijkheidsgraad met het tijdvak ervoor of erna.
Er is een derde tijdvak, deze is bedoeld voor kandidaten die het examen nog niet hebben kunnen voltooien en voor kandidaten die nog recht hebben op een herkansing.
Het hoogste cijfer telt. Je hebt dus niets te verliezen bij een herkansing, want al zou je een lager cijfer halen, dan blijft je hoogst gehaalde cijfer staan!
Na de centrale examens mag je voor één vak één herkansing maken.
Nee, herkansen is niet erg. Je krijgt een tweede kans om met een frisse – misschien beter voorbereide blik – het examen te maken. Het hoogste cijfer telt, dus je kunt een herkansing ook gebruiken om een cijfer dat al voldoende was te verbeteren om je gemiddelde op te hogen.
Maak een planning. Vervolgens ga je actief aan de slag met de stof, bijvoorbeeld door een goede samenvatting van de stof te maken. De samenvatting leer je vervolgens. Hierna kun je beginnen met leren!
Dit verschilt per persoon. Maar door minimaal een maand van te voren beginnen met het leren voor het examen heb je genoeg voorbereidingstijd en kun je ervoor zorgen dat je de stof helemaal begrijpt. Daarnaast is het verstandig om tijdens het gehele examenjaar al bezig te zijn met het voorbereiden.
Dit is lastig om te zeggen. Er zijn wel een aantal factoren die kunnen helpen om je slagingskans te vergroten. Bijvoorbeeld goed opletten tijdens de lessen en vragen stellen als je iets niet begrijpt. Blijf vragen stellen tot je merkt dat je het volledig snapt. Daarnaast kan het oefenen van oude examens je veel profijt opleveren, omdat je op deze manier beter voorbereid bent op wat je kunt verwachten.
Hiervoor zijn verschillende tactieken. Je kunt bijvoorbeeld een timer zetten van 50 minuten, waarna je even een korte pauze van 10 minuten neemt. Dit zorgt voor meer productiviteit en concentratie waardoor je langer door kunt leren. Deel je dag in verschillende blokken in zodat je veel afwisseling hebt in de leerstof. Zorg voor zo min mogelijk afleiding, houd je telefoon bijvoorbeeld buiten bereik en uit het zicht. Het kan fijn zijn voor jezelf om vroeg te beginnen zodat je ’s avonds echt even kunt ontspannen en je de volgende dag weer fris kunt beginnen.
Naast het opdelen van de stof in verschillende blokken, is het altijd handig om over de stof te praten met anderen. Vaak kan een gesprek over de stof meer inzicht geven in wat je wel en niet goed begrijpt. Doe dit lekker terwijl je samen een kop thee of glas limonade drinkt. Het is sowieso gezellig om samen met vrienden voor hetzelfde examen te leren. Zo heb je twee keer zoveel inzicht en begrip van de stof en kun je om uitleg vragen als er iets is dat je nog minder goed begrijpt.
Als dit het geval is, stel dan prioriteiten en start met het examen wat er als eerste aankomt.
Dit is afhankelijk van het vak en de stof.
Verdeel je leerstof in delen. Neem regelmatig een pauze zodat je hersenen informatie kunnen verwerken/opslaan. Herhaal, herhaal, herhaal. Probeer niet te lang te studeren en wissel af tussen verschillende manieren om informatie te verwerken. Maak daarnaast een planning die voor jóu werkt. Neem dus niet simpelweg de planning over van een klasgenootje, want het kan zijn dat die manier niet het best voor jou werkt.
Om te checken of je de leerstof goed kent, kun je jezelf laten overhoren. Laat je overhoren tot je geen fouten meer maakt. Zo weet je of je alles goed kent en voorbereid bent. Je kunt ook testen of je de stof goed kent door na te gaan of je de leerstof goed kunt uitleggen aan iemand anders.
De meeste mensen hebben in de ochtend een frissere blik op de stof. Door vroeg te beginnen creëer je een ritme, wat op de lange termijn kan helpen tijdens de daadwerkelijke examenweken.
Terwijl je leert, maken je hersenen allerlei nieuwe verbindingen. Dus leren houdt je hersenen in topvorm.
Als je moe bent, kun je je vaak slechter concentreren. Je zult hoogstwaarschijnlijk moeite ervaren met het opnemen van nieuwe leerstof. Het wordt moeilijk om verbanden te zien, je leest sneller over details heen en je moet sommige zinnen vaak opnieuw lezen om echt te begrijpen wat er staat. Daarom is het aan te raden om te leren als je je uitgerust voelt.
Allereerst is het überhaupt niet verstandig om te leren als je vermoeid bent omdat je je dan simpelweg minder goed kunt focussen. Mocht het toch voorkomen dat je écht nog even door moet bikkelen, dan is het verstandig om je studeerplek gescheiden te houden van je slaapplek. Ga dus niet studeren vanuit je bed, want hierdoor denkt je brein dat je in de ontspan of slaap-modus mag raken.
Als het actief bestuderen van de huidige examenstof niet meer lukt, ga dan verder met het doorlezen van oude eindexamens. Zo heb je toch even het idee dat je iets anders aan het lezen bent dan de stof van dit jaar, maar steek je alsnog veel op.
Effectief studeren betekent je studietijd zo effectief mogelijk gebruiken. Dit helpt je de stof beter te onthouden en later correct te gebruiken. Effectief studeren werkt voor iedereen anders. Online zijn hier veel tips voor te vinden.
Dit hangt af van hoe makkelijk je kunt leren en of je al de hele dag naar school bent geweest. Houd er wel rekening mee dat je beter kunt studeren met een goede nachtrust, dus plan je dagen handig in.
Dit ligt aan de persoon die je wilt helpen met studeren. Bij de een helpt het om diegene te overhoren, voor de ander helpt het om het samen over de leerstof te hebben. Je kunt ook proberen de stof uit te leggen aan de ander. Hier leer je meestal zelf ook veel van. Je zult dus samen moeten uitzoeken wat de beste manier is.
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze concentratie-verhogend kunnen werken. Dit zijn volle granen, zoals volkorenbrood of havermout, onverzadigde vetten zoals zalm of makreel, noten of zaden, rode blauwe of zwarte bessen, donkere chocolade, avocado’s en spinazie.
Er zijn meerdere plekken die over het algemeen als rustige studeerplekken worden ervaren. Zo gaan er veel mensen naar de bibliotheek, een koffietentje, een leeg klaslokaal of een park. De bibliotheek heeft vaak ook aparte stilteruimtes voor mensen die willen studeren.
Door er alles aan te doen om de stof goed te begrijpen, en vooral: oefenen, oefenen, oefenen.
Je kunt bijvoorbeeld een timer zetten van 50 minuten, waarna je even een korte pauze neemt van 10 minuten. Dit zorgt voor meer productiviteit en concentratie waardoor je langer door kunt leren.
Pas een dag van tevoren starten met leren is absoluut te kort dag, maar mocht dit voorkomen: leer alleen de belangrijkste dingen, denk na over de voor de hand liggende onderdelen van de test, schrijf een samenvatting en neem deze door. Laat je ook overhoren.
Zorg ervoor dat je op tijd op staat, zo voorkom je dat je gehaast aankomt bij je examen. Probeer goed te ontbijten en vergeet niet ook wat te drinken, zodat je dag al begint met voldoende energie. Check of je alle benodigde spullen in je tas hebt zitten: pennen, papier, rekenmachines, flesje water, iets te eten. Vertrek op tijd zodat je niet hoeft te haasten en relaxed binnen kunt lopen.
Het kan helpen om je hoofd even leeg te maken en je lichaam te ontspannen. Kijk bijvoorbeeld een leuke film, spreek nog even af met vrienden of ga lekker sporten. Leg al je spullen klaar voor je gaat slapen. Zorg voor voldoende nachtrust, want bij een slechte nachtrust is de kans groter dat je je minder goed kunt focussen en over belangrijke dingen heen leest. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt bij het maken van je examen…
Voor het antwoord op deze vraag kun je het best een kijkje nemen op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eindexamens. Hier kun je per schoolniveau zien wat de precieze regels omtrent onvoldoendes zijn om te kunnen slagen.
Dit verschilt per schoolniveau. Bekijk https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ eindexamens voor de precieze regels omtrent dit onderwerp.
Je bent cum laude geslaagd als je met een gemiddelde van een 8 of hoger slaagt.
Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende .
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn. Dit wordt de 5,5–regel genoemd.
Het combinatiecijfer geeft je de mogelijkheid om lagere cijfers te compenseren met hogere cijfers. Als je bijvoorbeeld een 4 voor economie hebt, dan kan een 8 voor je combinatiecijfer er toch voor zorgen dat je slaagt.
Dit verschilt per niveau. Voor VMBO geldt dat je één 4 als eindcijfer mag halen maar dan moet je een 7 als eindcijfer halen voor één ander vak. De rest van de vakken moeten een 6 of hoger zijn. Voor havo en vwo geldt maar één 4 en de andere eindcijfers een 6 of hoger.
Op de havo en het vwo geldt de kernvakkenregel. Deze regel houdt in dat je voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) maximaal één 5 mag halen en de eindcijfers van de andere twee kernvakken moeten minimaal een 6 zijn. Op het vmbo kun je echter wel slagen met een 4 voor wiskunde, mits je ook een 7 of hoger hebt gehaald voor een ander vak en de rest van je cijfers een 6 of hoger zijn.
Ja, op het VMBO is dit mogelijk. Voor de havo en het vwo geldt echter de ‘kernvakregel’, deze regel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Dit cijfer levert 1 compensatiepunt op.
Er zijn verschillende soorten examens, die in verschillende periodes worden afgenomen:
Op woensdag 14 juni 2023 maakt het Cito de definitieve normen bekend voor vmbo, havo en vwo op de website. Op die middag maken de meeste scholen ook bekend welke cijfers je hebt gehaald. Dan krijg je te horen of je geslaagd bent!
Dit verschilt per school, meestal ’s middags. Sommige scholen bellen alle leerlingen, sommige scholen bellen alleen de leerlingen die gezakt zijn of een herexamen hebben. Vraag bij jouw school na hoe zij dit aanpakken.
In 2023 zullen de exameneisen weer teruggaan zoals deze voor COVID-19 waren. Dit betekent dat je maximaal eén vak mag herkansen.
Op woensdag 14 juni 2023 maakt het Cito de definitieve normen bekend voor vmbo, havo en vwo op de website van het Cito. (https://www.cito.nl/onderwijs/voortgezet-onderwijs/centrale-examens-voortgezet-onderwijs/belangrijk-voor-deze-examenperiode/normering)
De N-term ligt tussen de 0 en 2. Een N-term van 1 betekent dat het moeilijkheidsniveau van de toets beschouwd werd als normaal.
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bepaalt de N-term.
De uitslag van het tweede tijdvak wordt uiterlijk om 10 uur op vrijdag 30 juni 2023 bekend gemaakt op Mijn DUO.
De uitslag van het derde tijdvak wordt bekendgemaakt in augustus 2023. De exacte datum wordt in maart 2023 bekendgemaakt.
De examens van 2023 zijn weer vergelijkbaar met de examens voor de coronacrisis. Op de site van de Rijksoverheid kun je gemakkelijk de verdere maatregelen voor de examens in 2023 teruglezen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eindexamens/maatregelen-examens-2023
Geen vakken. Deze zogeheten duimregeling is komen te vervallen, aangezien we weer terug gaan naar de examenregels zoals deze waren voor de coronacrisis.
Dit is nog niet bekend gemaakt. In 2022 waren er 188.191 eindexamenleerlingen, dus waarschijnlijk zal het getal daarbij in de buurt liggen.
Deze data zijn nog niet bekend.
Voor een klacht over je eindexamen kun je terecht bij het Landelijk Aktie Komitee voor Scholieren (LAKS), ongeacht welk niveau je doet. Als je denkt dat het examen niet volgens de regels is afgenomen, kun je terecht bij de Inspectie van het Onderwijs.
Er zijn verschillende categorieën waarover je een klacht kunt indienen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gaan over de organisatie van een examen, over een overtreding van het examenreglement of over dat het examen niet volgens de regels is afgenomen.
In 2022 waren er 300.697 klachten over het eindexamen.