Examens voorbereiden: Hoe doe je dat?

Je zit (bijna) in je examenjaar en het is tijd om te beginnen aan de voorbereidingen van je examens. Maar waar moet je beginnen? Hoe kun je het beste leren? En waar vind je het examenrooster? Wij geven antwoord op al je vragen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het voorbereiden van jouw examens.

Het voorbereiden voor de examens gebeurt niet in een paar weken, maar over een langere periode. Deze periode duurt van het voorexamenjaar (3-vmbo, 4-havo en 5-vwo) tot en met de herexamens. Je kunt deze onderverdelen in de volgende momenten:

 1. Ruim voordat de examens beginnen
 2. In aanloop naar de examens
 3. Vlak voor de examens
 4. Tijdens de examens
 5. Na de examens

1. Ruim voordat de examens beginnen

Het voorbereiden op de examens begint al ruim voordat de eindexamens zelf beginnen. Je begint namelijk meestal al in je voorexamenjaar met het afleggen van schoolexamens. Dit zijn vaak vakken als ckv, maatschappijleer, informatica etc. Voor deze vakken zijn geen centrale examens, dus worden deze door de school afgenomen. Naast de vakken waar je alleen een schoolexamen voor doet, kun je je ook al voorbereiden op de vakken in je examenjaar. Hoe eerder je hiermee begint, hoe makkelijker de rest van je examenjaar verloopt.

Zit je in de vijfde klas op het vwo? Dan krijg je vaak al toetsen voor de reguliere vakken die meetellen voor de schoolexamens. Bereid je ook hier al goed op voor, want dit zijn de cijfers waarmee jij je examenjaar begint. Met goede cijfers voor deze toetsen, maak je direct een fijne start met jouw examenjaar.

Zorg dat jij bij bent met de lesstof

Het is slim om in het voorexamenjaar al te zorgen dat je goed bij bent met alle lesstof. Zo start je jouw examenjaar niet met een achterstand of met heel veel moeite met bepaalde vakken. Heb je hier hulp bij nodig? Denk dan eens aan (online)bijles voor de vakken waar je wat minder goed in bent. Bij bijles krijg je een-op-een begeleiding, i.p.v. klassikaal of in een groep. Hierbij kun je makkelijker werken in jouw eigen tempo aan de hand van jouw behoeften. Zo kun je je achterstanden inhalen of een bepaald vak beter onder de knie krijgen.

Wees op de hoogte van de examens

Na het voorexamenjaar begint de start van het nieuwe schooljaar, jouw examenjaar. In dit jaar heb je 3 rondes met schoolexamens. Schoolexamens bestaan vaak uit verschillende onderdelen. Zo kan het een normaal examen zijn, maar ook een presentatie, praktijkexamen of verslag. Dit is afhankelijk van de vakken die je volgt. De roosters voor de schoolexamens krijg je van jouw eigen school en kun je altijd navragen bij een docent of decaan.

Na je schoolexamens eindig je het examenjaar met de centrale examens, deze zijn voor iedereen en voor alle vakken hetzelfde. De exameneisen hiervan worden dan ook door de overheid ieder jaar herzien en aangepast. Deze worden voorafgaand aan het schooljaar bekend gemaakt. Zorg dus dat je hiervan op de hoogte bent, zodra deze bekend zijn. Als iets hierover niet duidelijk is, vraag het dan vooral even na op jouw school of kijk bij onze meest gestelde vragen rond de eindexamens.

Het is ook verstandig om je van te voren al in te lezen in de cijfervereisten. Weet jij bijvoorbeeld hoe zwaar het eindexamen meetelt? Wat de 5.5 regel is? Of hoeveel compensatiepunten een 7 is? Je wilt dit het liefst al weten voordat je aan je schoolexamens begint, zodat je gedurende het hele examenjaar weet hoe je ervoor staat.

Maak een goede start van jouw examenjaar

Het liefst wil je vanaf dag 1 van het examenjaar direct aan de bak om zoveel mogelijk mee te krijgen van de lesstof. In oktober vinden namelijk al de eerste SE-weken plaats. Zorg dus dat je goed oplet tijdens de lessen en vragen stelt wanneer je iets niet begrijpt. Zo blijf je goed bij met de lesstof en voorkom je dat je op een later moment moet stressen om dit in te halen.

Uiteraard is het ook een optie om vanaf de start van het examenjaar extra begeleiding te krijgen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een Lyceo Examenjaar. Je krijgt dan huiswerkbegeleiding, examentrainingen, bijlessen, en coaching tijdens jouw gehele examenjaar. Zo’n pakket wordt speciaal voor jou op maat gemaakt, aan de hand van jouw behoeften en wensen. Op die manier ben je er zeker van dat jij alles uit jouw examenjaar haalt. Het fijne hieraan is dat je volledig begeleid wordt en er altijd iemand is om jou te helpen.

2. In aanloop naar de examens

In aanloop naar de examens worden de voorbereidingen steeds belangrijker. Al voor de eindexamens vinden de schoolexamens plaats. De voorbereidingen voor beiden zijn tot op zekere hoogte hetzelfde. Voor de schoolexamens moet je alleen iedere keer maar een deel van de stof van een vak voorbereiden. Bij de eindexamens is het belangrijk dat je alle stof van het vak volledig kent.

Het verschil zit hem dus vooral in de stof die je moet kennen, en de manier van toetsen kan anders zijn. Toch zijn er een aantal tips die je zowel voor de schoolexamens als voor de eindexamens kunt gebruiken. Zo is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Hierbij komt kijken dat je goed slaapt, goed eet en voldoende blijft bewegen.

Hiernaast is het belangrijk dat je op een goede manier aan de slag gaat met het voorbereiden van jouw examens. De voorbereiding bestaat namelijk uit meerdere onderdelen: plannen, leren en oefenen. Maar hoe doe je dat?

Hoe leer je?

Het is belangrijk om een manier te vinden in het leren die voor jou goed werkt. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar uiteraard zijn er heel veel mensen die hier al eens over hebben nagedacht. Zo zijn er een aantal algemene tips die iedereen kunnen helpen met het leren voor toetsen en examens. Maar ook specifieke vragen kun je vaak terugvinden op het internet. Google (of Lyceo) is je grootste vriend!

Begin jouw voorbereidingen met het maken van een goede planning. Wanneer je alle stof goed verdeeld over de dagen, kom je aan het eind niet in tijdsnood. Te laat beginnen met leren zorgt voor een hele hoop onnodige stress. Het is daarom handig om de examenroosters te checken, zodat je een goede planning kunt maken.

Wanneer je planning af is, kun je beginnen met leren. Voor veel leerlingen werkt het vaak goed om samenvattingen te maken van de stof. Een samenvatting zorgt ervoor dat je alle belangrijke stof verzameld hebt op een plek. Ben je nou niet zo goed in samenvattingen maken of krijg je al stress bij het idee? Dan kun je er ook voor kiezen om samenvattingen aan te schaffen. Deze samenvattingen zijn vaak kleine boekjes met een totaal overzicht van de examenstof, een fijn hulpmiddel voor tijdens het leren.

Maak gebruik van meerdere materialen

Wanneer je aan het leren en oefenen bent is het slim om gebruik te maken van meerdere materialen. Naast je eigen boeken, samenvattingen, opgaven en oude examens kun je ook gebruik maken van online video’s. Je hebt ontzettend veel docenten die online filmpjes plaatsen over allerlei onderwerpen. Dit kan helpen doordat je de stof zo nog een keer meekrijgt van een andere docent en waarschijnlijk ook net op een andere manier. Als je een leuke docent vindt online is de kans dat je de stof beter onthoudt veel groter. Heb jij bijvoorbeeld onze Lyceo legt uit video’s al eens bekeken?

Naast video’s heb je nog meer online platformen met tips of oefenopgaven. Zo ben je even volledig met je hoofd uit de boeken en maak je gebruik van andere manieren om de stof eigen te maken. Het makkelijke hieraan, is dat je dit vaak ook gewoon op je mobiel kunt doen. Je kunt zo je tijd onderweg goed besteden, maar bijvoorbeeld ook oefenen wanneer je je boeken niet bij je hebt.

Goed voorbereid is het halve werk

Heb je nou hulp nodig om je goed voor te bereiden op de examens? Misschien omdat het alleen niet zo goed lukt, je wat meer zelfvertrouwen nodig hebt of graag een hoog cijfer wilt halen. Dan kun je het beste een examentraining volgen. Zowel voor de schoolexamens als de eindexamens kun je examentrainingen volgen. Bij een examentraining ga je in twee dagen intensief aan de slag met de stof voor een specifiek vak. In groepjes werk je dan aan de stof en kun je vragen stellen aan de trainer. Examentrainingen worden buiten school om gegeven en vinden plaats in de weekenden en schoolvakanties. Een examentraining heeft de volgende voordelen:

Duidelijk overzicht
Het geeft overzicht van alle examenstof. In een aantal dagen herhaal je wat je in alle jaren van de bovenbouw hebt geleerd.
Extra uitleg
Tijdens een examentraining krijg je uitleg van een ervaren begeleider. Deze geeft weer op een andere manier uitleg, wat je helpt om de stof beter te begrijpen.
Meer zelfvertrouwen
Zelfverzekerd het eindexamen in. Sommige leerlingen vinden het prettig om extra goed voorbereid de examens in te gaan. Dit kan met behulp van een examentraining.
examencheck, lyceo examencheck, examen vragen

Hoe sta je ervoor?

Nadat je begonnen bent met plannen, leren en oefenen is het handig om eens stil te staan bij hoe je ervoor staat. Gingen de schoolexamens je tot nu toe goed af, of vielen deze tegen? Dit is een goed moment om te kijken of je misschien nog wat extra hulp nodig hebt om aan het einde van het jaar te slagen.

Online vind je examenchecks om te controleren of jij alle examenstof al kent. Tijdens zo’n check beantwoord je zo’n 10 vragen, waarna je te zien krijgt welke onderwerpen je al goed af gaan en welke nog meer aandacht nodig hebben. Valt de uitslag van een bepaald vak tegen, dan is het misschien verstandig om alsnog een examentraining aan te schaffen voor dat vak. Vallen er nou meerdere uitslagen van verschillende vakken tegen? Dan is het verstandig om meer begeleiding te vragen richting de eindexamens. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je aan te melden voor de Lyceo Examensprint. Van december tot maart kun je je hiervoor aanmelden. Dit is vergelijkbaar met een Lyceo Examenjaar, alleen dan in sneltreinvaart. Zo word je alsnog volledig klaargestoomd voor de eindexamens.

3. Vlak voor de examens

Vlak voordat de examens beginnen slaat de examenstress bij de meeste leerlingen toe. Ben ik wel genoeg voorbereid? Ben ik niks vergeten? Kan ik dit wel? Allemaal vragen die misschien ook door jouw hoofd spoken. Examenstress is helemaal niks slechts en ook zeker niet gek. De eindexamens zijn iets nieuws en een belangrijk deel van je schoolcarrière. Gelukkig kun je genoeg tips vinden over hoe je examenstress de baas blijft.

Zorg er in ieder geval voor dat je alle voorbereidingen hebt getroffen, naast leren en oefenen, om voorbereid jouw examens in te gaan. Wees op de hoogte wanneer je welke examens hebt. Weet welke materialen je mee mag nemen naar je examens. Maar bekijk ook nog wat niet vakinhoudelijke tips voor je eindexamens. Zo bereid jij je ook mentaal voor op de examens die eraan komen.

Wist je dat wij vanuit Lyceo vlak voor de examens ook live sessies organiseren op Instagram waar jij al je vragen kunt stellen? Volg ons op Instagram om het niet te missen.

4. Tijdens de examens

En dan is het zover, de examens zijn begonnen. Ook hier kan het zijn dat er ineens allemaal vragen in je op komen waar je nog niet eerder over hebt nagedacht. Bijvoorbeeld hoe je nou het beste kunt beginnen aan je examen? En wanneer ben je klaar om weg te gaan?

Een aantal tips die je zeker wilt weten voor je examens:

 • Blijf niet hangen bij een vraag waar je het antwoord niet op weet.
 • Blijf altijd rustig, ook als je een vraag niet weet.
 • Gebruik alle tijd die je hebt.
 • Geef altijd een antwoord.
 • Geef altijd het aantal gevraagde antwoorden.
 • Bedenk of je de vraag wel echt hebt beantwoord.
 • Zorg dat je de vragen met de meeste punten in ieder geval uitgebreid beantwoordt.
 • Denk niet te lang en te moeilijk over een vraag waar je maar 1 punt voor krijgt.
 • Controleer of je alle vragen hebt beantwoord.
 • Controleer of de nummering klopt.
 • Schrijf duidelijk en leesbaar.
 • Lever alle antwoordbladen in.

Concentratie tijdens je examen

Wanneer je je aan deze tips houdt, moet je echt al een heel eind komen tijdens je examens. Toch kan het zo zijn dat je problemen hebt met het concentreren tijdens je examen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kun je het beste ervoor zorgen dat je op tijd in de zaal aankomt. Zo heb je de tijd om even tot rust te komen en je concentratie te pakken voordat je aan je examen begint.

Het kan ook gebeuren dat je tijdens het maken van je examen ineens je concentratie verliest. Gelukkig zijn hier oefeningen voor die je in de examenzaal kunt doen. Mocht het gebeuren dat je je niet kunt concentreren door de omgevingsgeluiden, dan is dat super vervelend. Weet wel dat je niet de enige bent. Uit onderzoek blijkt dat er een aantal factoren zijn die bij veel leerlingen zorgen voor afleiding en een slechte concentratie tijdens toetsen en examens. Probeer met de oefeningen toch je aandacht weer erbij te halen.

Heb vertrouwen in jezelf

Maak tijdens je examens gebruik van bovenstaande tips en oefeningen om deze zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Maar vergeet ook niet het allerbelangrijkste: je hebt je best gedaan om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Heb vertrouwen in jezelf en wat je kan. Doe je best, meer kun je niet doen!

Neem rust tussen je examens

Tussen de verschillende examens door wil je misschien nog meer herhalen en oefenen. Toch is het belangrijk om vooral ook goed uit te rusten tussen de examens door. Het heeft geen zin om nog uren te leren en te ploeteren tot ’s avonds laat wanneer de examens zijn begonnen. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en goed uitgerust bent wanneer je een examen moet maken. Ook wanneer een examen niet zo goed ging als je had gehoopt, is het belangrijk om hier niet te lang in te blijven hangen. Nog meer tips voor rust tijdens je examens vind je op onze site.

Let op met wat je eet

Ook je voeding kan een grote invloed hebben op het leer- en concentratievermogen tijdens je examens. De volgende dingen wil je daarom het liefst zoveel mogelijk vermijden in de examenperiode, hoe verleidelijk het ook is:

 • Fastfood zorgt voor een dip, waardoor je je minder goed kunt concentreren.
 • Suiker heeft hetzelfde effect als fastfood.
 • Energy drankjes zorgen ervoor dat je ’s nachts niet goed aan je rust toekomt.

Zorg er vooral voor dat je genoeg en gezond eet en veel water of thee drinkt. Fastfood, snoep, koekjes of taart kun je na de examenperiode eten om te vieren dat je klaar bent met de examens.

5. Na de examens

De examens zijn geweest en nu is het wachten op de uitslag. Er valt een last van je schouders en tegelijkertijd ben je gespannen of je het wel hebt gehaald. Misschien komen er ineens allemaal vragen in je naar boven over de n-term, wanneer je geslaagd bent of hoe groot de kans is dat je geslaagd bent. Gelukkig kun je deze antwoorden allemaal makkelijk online vinden, zo ook op onze site.

Examenreis

Na je examens is het tijd om eerst te ontspannen, voordat je de uitslag krijgt. Misschien ga jij wel met je vrienden op examenreis. Ook dit hoort bij het examenjaar. Of je nou op reis gaat naar het buitenland of er een leuke vakantie van maakt in Nederland. Een examenreis is om alle stress los te laten en even vol te genieten met jouw vrienden. Die uitslag, die komt later!

De examenuitslag

Ieder jaar wordt er ruim van tevoren vast gesteld op welke datum de uitslag bekend gemaakt wordt. In 2023 is dat op woensdag 14 juni. Een spannende dag waar de meesten best zenuwachtig voor zullen zijn. En dan is het wachten op het telefoontje.

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Ben je nog niet geslaagd? Niet getreurd, je kunt nog een herkansing maken. Je mag na de uitslag één herkansing maken voor één vak. Dit kan zijn zodat je alsnog slaagt, maar dit mag ook wanneer je een herkansing wilt doen om je eindcijfer te verhogen. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent de herkansingen.

Extra hulp voor je herexamen

Wanneer je een herexamen doet kun je nog steeds om extra hulp vragen. Of misschien wel juist om extra hulp vragen. Om leerlingen te helpen alsnog te slagen of een hoger cijfer te halen worden herexamentrainingen gegeven. Met zo’n training word je binnen 2 of 3 dagen volledig voorbereid voor het vak wat jij moet herkansen. Hierdoor ga je met meer zelfvertrouwen het herexamen in en haal je het deze keer hopelijk wel. Zo kun jij alsnog met een goed gevoel de vakantie in en ben je klaar voor jouw volgende stap.

Zoals je hierboven kon lezen komt er heel wat kijken bij de voorbereidingen van je examens. Vanaf het voorexamenjaar is het al verstandig om je goed voor te bereiden en te zorgen dat je bij bent met de lesstof. Hiermee heb je de meeste kans om je examenjaar zo goed mogelijk te doorlopen. Plannen, leren, oefenen en genoeg rusten zijn de belangrijkste onderdelen van je examenjaar. Wil je nou direct een goede start maken aan jouw examenjaar meld je dan aan voor het Lyceo Examenjaar of boek vanaf je schoolexamens al examentrainingen voor de vakken waar jij extra hulp bij kunt gebruiken. Zo ben jij verzekerd van een geslaagd examenjaar!

Wil je meer tips of informatie van ons ontvangen met betrekking tot de examens? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief!

Meer blogs met handige tips

Naar alle blogs

Meer over huiswerk maken en toetsen leren

Alles over huiswerk en toetsen