Uitleg over rekenen met de verschillende aandelen bij bedrijfseconomie

Nominale waarde, emissiewaarde, agioreserve, geplaatst aandelenkapitaal. Allemaal termen rondom aandelen. Hoe reken je ermee? Toptrainer Job legt het uit.

Welke soorten waarde van aandelen zijn er?

Het is belangrijk bij M&O dat je weet welke waarde je bij de aandelen moet gebruiken. Er zijn vier soorten waarde van aandelen; je hebt nominale waarde, emissiewaarde, de beurswaarde en de intrinsieke waarde.

Wat is de nominale waarde?

De nominale waarde is de waarde die op het papiertje zelf staat. Stel dat ik een aandeel heb van 3 euro en er staat 3 euro op. Dan is dat de nominale waarde.

Wat is de emissiewaarde?

De emissiewaarde is de waarde waarvoor het aandeel is uitgegeven. Dus stel een bedrijf geeft aandelen uit voor 5 euro dan is het dus niet de 3 euro nominale waarde die op het aandeel staat, maar hebben ze 2 euro per aandeel winst gemaakt. Dat is de emissiewaarde. De emissie waarde blijft altijd gelijk. Stel dat ik nu een fiets verkoop met een waarde van 10 euro of er staat 10 euro op. Als iemand dan morgen met die fiets naar mij toekomt en zegt: “ Hij is 20 euro waard” of: “Ik heb hem voor 20 euro verkocht” is dat natuurlijk niet waar, want ik heb hem verkocht voor die 10 euro. Zo geldt dat ook bij aandelen.

Wat is de beurswaarde?

Vervolgens kunnen dus door de markt of door vraag en aanbod de aandelen meer of minder waard worden en dit zie je terug in de beurswaarde. De beurswaarde is dus de waarde van het aandeel op een bepaald moment. Zoals je hier al kan zien, kan het aandeel dalen en het kan het aandeel weer stijgen. Wat het aandeel uiteindelijk op dat punt waard is, is de beurswaarde.

Wat is de intrinsieke waarde?

Vervolgens is er nog een intrinsieke waarde en deze intrinsieke waarde is eigenlijk een soort formule voor het eigen vermogen per aandeel. Stel dat ik 100 euro eigen vermogen heb en ik heb 10 aandelen, dan is mijn eigen vermogen per aandeel 10 euro.

Hoe reken je met de verschillende aandeel waarden?

Op een toets zul je je vaak moeten rekenen met emissiewaarde in plaats van beurswaarde. De beurswaarde kan gevraagd worden, maar als het gaat over aandelenkapitaal en agio reken je met emissiewaarde. Emissie bestaat uit 2 dingen: een nominale waarde en een agio. De nominale waarde is dus de waarde die op het papiertje zelf staat en het agio is elk bedrag wat ze bovenop die nominale waarde hebben ontvangen.

Stel dat ik een emissiewaarde heb van 5 en mijn nominale waarde is 3 euro per aandeel, dan heb ik dus een agio van 2 euro per aandeel. Nominale waarde gaat naar het geplaatst aandelenkapitaal en het agio gaat naar het agio reserve.

Stel dat ik 10.000 aandelen uitgeef, dan gaat mijn nominale waarde keer 10.000 en dat gaat dan naar mijn geplaatst aandelenkapitaal. Ik heb dus uiteindelijk op mijn geplaatst aandelen kapitaal een bedrag van 30.000 euro. Het agio per aandeel is 2 en ik verkoop 10.000 aandelen, dus ik krijg uiteindelijk een agioreserve van +20.000. Vervolgens gaat het allemaal naar je eigen vermogen, want je eigen vermogen bestaat uit je geplaatst aandelenkapitaal; alle reserves inclusief je agioreserve en je winst. In dit geval heb je geen winst dus gaat de volle emissie naar het eigen vermogen.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining bedrijfseconomie volgen?

Met de examentraining bedrijfseconomie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Engels wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens bedrijfseconomie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina bedrijfseconomie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.