Uitleg over bijvoeglijk naamwoord

Vind jij het lastig om te kiezen welke uitgang het bijvoeglijk naamwoord krijgt in het Duits? Geen zorgen! Toptrainer Sterre legt het je uit.

Wat zijn de verschillende naamvallen en geslachten in het Duits?

Het bijvoeglijk naamwoord in het Duits kan je onderverdelen in drie groepen; de Der-Gruppe, de Ein-Gruppe en de Null-Gruppe. Deze tip heeft alleen betrekking op de bijvoeglijke naamwoorden in de Der- en in de Ein-Gruppe. Waar kijken we naar? Het bijvoeglijk naamwoord waar we het voorbeeld mee gaan doen is ‘alt’ ofwel ‘oud.’ We zien hier de naamvallen: de nominatief, de genitief, de datief, en de accusatief. Ofwel, de eerste, tweede, derde en vierde naamval in het Duits. En hier het geslacht van het zelfstandig naamwoord, mannelijk, vrouwelijk, onzijdig en meervoud.

Hoe leer je de uitgangen van de Duitse naamvallen?

Voor deze tip is het opschrijven van het schema op deze manier heel erg van belang. Waarom? Je ziet namelijk nu al dat er heel veel uitgangen eigenlijk eindigen op -en. Als er nou een handige tip, een handige ezelsbrug is om te onthouden wanneer dat nou is, dan zou dat ons heel veel leerwerk schelen. Je ziet namelijk dat er dan eigenlijk maar vijf uitgangen overblijven die je echt even uit je hoofd moet leren.

Wat is nou de tip? Je ziet dat als je het schema op deze manier maakt, dat je dan van de uitgangen waarbij er -en achter het bijvoeglijk naamwoord komt, een bed kan maken. Ik zal hem even tekenen. Je ziet dan ook dat eigenlijk het hele meervoud in het bed valt. Als jij een woord in moet vullen en dat zelfstandig naamwoord in het meervoud staat, hoef je niet meer te twijfelen over de uitgang van het bijvoeglijk naamwoord. Dan maakt het dus niet meer uit of dat tot de Der- of Ein-Gruppe hoort, want er komt altijd -en achter. Ook zien we als we ons bed nog iets verder afmaken, dat er achter de naamvallen de genitief en de datief ook altijd -en komt, ongeacht het geslacht van het zelfstandig naamwoord. Op deze manier hoef je veel minder te leren in de naamvallen en maak je een stuk minder fouten als je goed bedenkt wanneer je het bed kunt gebruiken.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Duits volgen?

Met de examentraining Duits van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Duits wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Engels kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Engels Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.