Uitleg over kernzinnen bepalen

Vind jij het lastig om de kernzin in een tekst te bepalen? Na deze uitleg weet je precies hoe je ze kan vinden!

Hoe is een alinea opgebouwd?

Een alinea is altijd op dezelfde manier opgebouwd; een inleiding, een uitwerking en tot slot een conclusie of samenvatting. Daarnaast heeft iedere alinea ook altijd een kernzin. Een kernzin bevat de belangrijkste informatie uit de alinea en dus als het ware is dat het onderwerp van wat er in de gehele alinea besproken gaat worden. De rest van de alinea geeft dan een uitwerking bij, uitleg over of voorbeelden van datgene wat in die kernzin wordt gezegd.

Waar vind je de kernzin?

Een kernzin staat altijd aan het begin of aan het einde van een alinea. Bij het maken van een examenvraag is het dus belangrijk dat je tijdens het scannen van een tekst altijd de eerste en de laatste zin van elke alinea leest. Het is als het ware je beste vriend tijdens het maken van het eindexamen. Hier volgt even een klein voorbeeld:

“In jüngster Zeit kommen immer viel Wäsche in die Städte. In der Stadt Bremen leben zum Beispiel inzwischen viel mehr Füchse als im ländlichen Bereich um die Stadt herum. Das behauptet zumindest die Landesjägerschaft Bremen. Man hat ausgerechnet, dass es auf einer Fläche von 100 Hektar in Bremen bis zu 12 Füchse gibt. Im Bundesland Niedersachsen leben auf derselben Fläche weniger als vier Füchse.”

Je ziet hier dus dat in de eerste zin wordt verteld waar de rest van de hele alinea over zal gaan, namelijk dat er steeds meer vossen in de steden komen leven. Een voorbeeld wat daarna wordt genoemd is dat van Bremen en de rest wordt uitgewerkt door middel van getallen en gegevens. De kernzin in dit geval is dus de eerste zin.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Duits volgen?

Met de examentraining Duits van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Duits wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Engels kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Engels Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.