Uitleg over je woordenboek efficient gebruiken

Tijd besparen op je examen Duits? Examentrainer Sophie legt je uit hoe je het woordenboek efficiënt kunt gebruiken.

Welke woorden moet ik niet opzoeken tijdens het Duits examen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je je woordenboek er nou wel of niet bij moet pakken als je een woord niet begrijpt. Daarbij stel je jezelf altijd de vraag of de betekenis van het woord van belang is voor het begrijpen van de rest van de tekst. Is het antwoord nee, dan lees je gewoon verder. Vaak wordt de betekenis van het woord dan duidelijk uit de context van de rest van de zin. Andere situaties waarin je je woordenboek niet hoeft te gebruiken is als je het woord kunt afleiden vanuit het Nederlands of het Engels of als je te maken hebt met een afkorting. Afkortingen staan namelijk niet vermeld in het woordenboek.

Welke woorden moet ik wel opzoeken tijdens het Duits examen?

Woorden die wel van belang zijn voor het begrijpen van de zin zijn de zelfstandige naamwoorden, de werkwoorden en de signaalwoorden. Vooral deze laatste categorie, omdat deze weergeven wat de verbanden zijn tussen zinnen en alinea’s in de tekst. Dit zijn ook typisch dingen waarover veel wordt gevraagd op het examen. Beter is dus nog om de signaalwoorden van te voren goed te hebben geleerd. Dit scheelt weer een heleboel opzoekwerk en dus heel veel tijd tijdens het maken van je examen.

Hoe weet je welke vertaling van het woord klopt?

Als je dan het juiste antwoord gevonden hebt en dus bij het juiste woord bent aanbeland, in het woordenboek, staan er soms toch meerdere vertalingen. Het kan dan lastig zijn om te bepalen voor welke vertaling je nou precies moet gaan. Belangrijk is hierbij om te kijken naar de context. Welk woord past logischerwijs het beste in de zin? Daarbij heb je soms nog meerdere mogelijkheden en als je dan nog twijfelt, schrijf ze beiden even op. Lees dan eerst de rest van de zin en de rest van de alinea. Daarna kom je nog een keertje terug op het woord, zodat je beter een idee hebt van wat de mogelijke vertaling zou kunnen zijn.

Wat is belangrijk bij het opzoeken van woorden in een woordenboek?

Daarnaast is het belangrijk dat je werkwoorden altijd terugzet naar het infinitief en dat je zelfstandige naamwoorden altijd kan vinden in het nominatief. Bedenk altijd eerst of het woord van belang is voor het begrijpen van de rest van de tekst. Alleen als het antwoord ja is, dan moet je je woordenboek erbij pakken. Daarnaast is het belangrijk dat je de werkwoorden in het infinitief zet en dat je zelfstandige naamwoorden altijd terugbrengt naar het nominatief. Zorg dat het woord kloppend is in de context. Klopt de zin, dan zul je waarschijnlijk de juiste vertaling hebben gekozen.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Duits volgen?

Met de examentraining Duits van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Duits wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Engels kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Engels Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.