Uitleg over het woordenboek gebruiken

Tijdens je examen mag je een woordenboek gebruiken. Maar hoe doe je dit op een handige manier? Toptrainer Sterre geeft je tips and tricks!

Hoe zoek je werkwoorden en zelfstandige naamwoorden op in een woordenboek?

Allereerst is het heel belangrijk dat je weet hoe je woorden moet zoeken. Dat betekent dat je zelfstandige naamwoorden altijd in het enkelvoud opzoekt en werkwoorden daarentegen in het infinitief, ofwel het hele werkwoord.

Welke woorden zoek je op in een woordenboek?

Ook is het heel belangrijk dat je, zeker als je een beetje last hebt van de tijdsdruk, weet welke woorden je opzoekt. Wanneer is het handig om bepaalde woorden op te zoeken? Ik zou zeggen, investeer in de titel en in de ondertitel. Als deze namelijk begrijpt, weet je al veel meer over de toon van de tekst en wat je kan verwachten van de tekst, de opbouw, enzovoorts.

Wat moet je doen als je wooden hebt opgezocht in een woordenboek?

Als laatste wil ik jullie ook meegeven als je een woord nou hebt opgezocht, schrijf de betekenis van het woord er dan bij. Nogmaals, als je een beetje last hebt van tijdsdruk, voorkom je op deze manier dat je woorden twee keer of misschien zelfs drie keer aan het opzoeken bent. Als je de betekenis erbij zet, gewoon in je tekst, kun je altijd weer even terug zien: “oh ja, dat betekende dat” of: “ik denk dat het zus en zo zit.”

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Duits volgen?

Met de examentraining Duits van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Duits wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Engels kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Engels Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.