-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Winstmaximalisatie
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over winstmaximalisatie
In dit filmpje legt Toptrainer Economie Veerle alles uit over winstmaximalisatie bij een monopolie.
Wat is een monopolist?
Ik heb hier een grafiek getekend om winstmaximalisatie bij monopolist uit te leggen en ook dat je het grafisch kan vinden. Eerst even kort over een monopolie. Een monopolist is één aanbieder die de hele markt heeft, veel vragers, een homogeen product en de monopolist is prijszetter, oftewel hij bepaalt de prijs. Dat kun je in deze lijn zien, dat is de prijslijn die hij zelf heeft bepaald. Bij een volkomen concurrentie komt die prijs voort uit vraag en aanbod, dus dan is de prijs, zoals je hier ziet, altijd hetzelfde. Nou dat is in dit geval niet; hij bepaalt hem zelf.
Hoe een ontstaat een monopolie?
De oorzaken van een monopolie zijn er drie. Het kan wettelijk zijn. Hiermee moet je denken aan de NS, want zij hebben namelijk het recht gekregen om de enige te zijn. Het kan ook een natuurlijk proces zijn, hiermee kan je denken aan een land dat bijvoorbeeld veel olie of gas heeft en daardoor vanzelf monopolist is geworden.Tot slot kan je kan ook een economische oorzaak hebben. Dat is als een bedrijf een octrooi of een patent heeft en dat zij de enige zijn die dat mogen maken.
Hoe bereken je de winstmaximalisatie?
Altijd denken bij winstmaximalisatie: MO = MK, oftewel de marginale omzet is gelijk aan de marginale kosten. Dat is dan ook stap één. Dit kan je in de grafiek doen. Dit kan je ook op papier doen altijd: winstmaximalisatie MO = MK. We hebben hier de MO lijn die loopt zo en de MK-lijn loopt zo. MO = MK is precies op dit punt. Hoe gaan we dan de maximale winst berekenen? Er staat hierbij: trek een loodrechte lijn en bepaal de hoogte van GTK en GO bij de afzet die hoort bij de maximale winst. Hoe doe je dat? Dan ga je helemaal naar boven. Dit is de prijs lijn, dus die ga je opzoeken. De prijs die hoort bij de maximale winst vind je, nou deze moet dan helemaal recht zijn, dan hier. Als je naar links gaat, kan hier een getal staan, dus dan heb je hier de prijs. Maar dan ben je nog niet bij de maximale winst, want je hebt alleen de prijs en je moet natuurlijk ook rekening houden met de kosten. Deze lijn, die zo loopt, zijn de gemiddelde totale kosten, dus je gaat hier zoeken op die loodrechte lijn, zoals ook hier staat. Waar de totale gemiddelde kosten zitten, dan ga je naar links. Hier zit een andere prijs bij en dit vlak arceer je dan als je maximale winst. Dat kun je ook berekenen als er getallen gegeven zijn, want dat is gewoon de oppervlakte van dit vierkantje berekenen.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Examentraining Economie volgen?
Met de examentraining economie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining economie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Economie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Economie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen
Overige diensten
- v 29.6.1
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40