Hoe leer je het meest effectief voor je eindexamens?

Wil jij weten hoe je het meest effectief kunt leren voor je examens? Kijk of lees dan gauw verder en dan legt begeleider Noortje het je uit.

Wat is effectief leren?

Effectief leren houdt in: je studietijd zo effectief mogelijk gebruiken. Dit helpt je de stof beter te onthouden en later correct te gebruiken. Effectief leren werkt echter voor iedereen anders.

Omdat leren voor iedereen anders is, is er niet een eenduidige methode om het effectiefst te leren voor je examens. Wel kunnen wij tips delen voor hoe je de tijd díe je besteed aan leren ook zo effectief mogelijk besteedt.

Hoe kun je zoveel mogelijk leren in weinig tijd?

Tip 1. Deel de examenstof op in behapbare delen. Omdat het bij examens natuurlijk om erg veel stof gaat, is het onmogelijk om dit in één keer te bestuderen.

Tip 2. Herhalen, herhalen en herhalen. Hoe vaker je een bepaalde soort vraag namelijk hebt gezien, hoe verser het in je geheugen zit en hoe groter de kans dat je een soortgelijke vraag goed kunt beantwoorden op je examen.

Tip 3. Daarnaast is het belangrijk om genoeg pauze te nemen tussen het studeren door, zodat je hersenen de geleerde informatie kunnen opslaan. Tijdens een pauze verwerken je hersens namelijk veel stof en kunnen ze zich weer opladen voor de volgende studiesessie. Je kunt bijvoorbeeld een timer zetten van ongeveer 25 minuten, waarna je vervolgens een pauze neemt van 5 minuten. Na 3 of 4 van dit soort blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of een half uur. Daarna ga je dan weer verder en dit blijf je herhalen! Neem tijdens die pauze bijvoorbeeld even wat te eten of drinken of stap even naar buiten, daarna kun je weer frisser aan de slag. Bovendien kost beweging energie, maar levert het ook energie op! En die energie kun je wel gebruiken voor tijdens het leren.

Tip 4. Wees kritisch op je telefoon gebruik. Je telefoon kán heel handig zijn om snel dingen op te zoeken, of om muziek te luisteren tijdens het leren. Toch is de telefoon een grote afleiding, voor iedereen. Leg hem dus bijvoorbeeld verder weg of zet hem op vliegtuigstand zodat er geen meldingen binnen komen. Leer je op je laptop? Zorg dan dat je je WhatsApp daarop afsluit. Het is zonde van je tijd als je had gepland om een aantal uur te gaan leren, maar je een groot gedeelte van die tijd eigenlijk afgeleid was door je telefoon. Werk in plaats daarvan je socials lekker bij ná het leren, dan doe je dat namelijk ook met een veel fijner gevoel.

Tip 5. Voor het leren van woordjes (zoals bij de talen) en het leren van begrippen (zoals bij geschiedenis, aardrijkskunde en biologie) is het verstandig om flitskaartjes te maken. Oefen hiermee en ga net zo lang door tot je geen fouten meer maakt.

Tip 6. Voor vakken als biologie, aardrijkskunde en geschiedenis werkt het effectief om een samenvatting te maken. Maar je kunt deze methode ook bij veel andere vakken gebruiken zoals het samenvatten van de grammatica bij talen of de theorie bij economie en scheikunde. Een samenvatting helpt om structuur te krijgen binnen de stof en deze stof eigen te maken. Zoek per alinea of hoofdstuk de belangrijkste zinnen, deze kan je vaak aan het begin of einde van een alinea vinden. Schrijf deze zinnen vervolgens in je eigen woorden op. Ook kan je binnen een samenvatting theorie uit verschillende hoofdstukken aan elkaar verbinden door ernaar te verwijzen. Uiteindelijk gaat het erom dat je je eigen samenvatting begrijpt, ook als je deze later nog een keer doorneemt.

Tip 7. Maak een tijdlijn om gebeurtenissen op chronologische volgorde te zetten en de verbanden hiertussen inzichtelijk te maken. Deze methode is vooral handig bij een vak als geschiedenis, maar ook voor de geologische tijdvakken bij aardrijkskunde.

Tip 8. Maak een formuleblad om overzicht aan te brengen in de leerstof van wiskunde, economie, natuurkunde of scheikunde. Door alle formules bij één onderwerp te groeperen en er voorbeelden bij te noteren, heb je een handig overzicht van de leerstof. Als je goed op de hoogte bent van alle formules of waar je ze zou kunnen vinden in de binas, hoef je hier tijdens het examen niet meer mee bezig te zijn. Hierdoor hou je meer ruimte over in je hersenen voor het goed lezen en begrijpen van de vraag en voor het uiteindelijk oplossen van deze formules.

Tip 9. Een factor die ervoor kan zorgen dat je minder effectief kunt leren is vermoeidheid. Als je vermoeid bent kun je je simpelweg minder goed focussen en zul je merken dat je veel sneller bent afgeleid. Je zult hoogstwaarschijnlijk moeite ervaren met het opnemen van nieuwe leerstof. Het wordt lastiger om verbanden te zien, je leest sneller over details heen en je moet sommige zinnen vaak opnieuw lezen om echt te begrijpen wat er staat. Daarom is het aan te raden om te leren als je je uitgerust voelt.

Tip 10. Mocht het toch voorkomen dat je erg vermoeid bent, dan is het verstandig om je studeerplek gescheiden te houden van je slaapplek. Ga dus niet studeren vanuit je bed, want hierdoor denkt je brein dat je in de “ontspan-” of “slaapmodus” mag raken. Als het actief bestuderen van de stof niet meer lukt, ga dan verder met het doorlezen van oude eindexamens. Zo heb je toch even het idee dat je iets anders aan het lezen bent dan de stof van dit jaar, maar steek je alsnog wat op.

Tip 11. Soms kan het ook helpen om zo nu en dan te switchen van studeerplek. Er zijn meerdere plekken die als rustige studeerplekken worden ervaren. Zo gaan er veel mensen naar een bibliotheek, een koffietentje, een leeg klaslokaal óf een rustig parkje. De bibliotheek heeft overigens vaak ook aparte stilteruimtes voor mensen die willen studeren. Genoeg frisse lucht in de ruimte waarin je studeert is ook belangrijk voor een goede concentratie.

Heel veel succes met het voorbereiden op je examens!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we eindexamenkandidaten optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt! Hier lees je alle informatie over onze examentrainingen.

Neem ook eens een kijkje bij onze tips voor alle vakken. Wil je het leren makkelijker maken? Kijk dan eens tussen alle Ezelsbruggetjes.