Uitleg over betrekkelijk voornaamwoord

Vind je het betrekkelijk voornaamwoord bij Frans lastig? Onze trainer Simone geeft je de tips.

Hoe weet je welk betrekkelijk voornaamwoord je in het Frans gebruikt?

De eerste stap in het schema is bepalen of het betrekkelijk voornaamwoord dat je moet invullen volgt op een voorzetsel. Is dat het geval, dan vraag je je vervolgens af of het betrekkelijk voornaamwoord betrekking heeft op een persoon. Als dat het geval is, gebruik je het betrekkelijk voornaamwoord ‘qui’. Is dit niet het geval, dan gebruik je een vorm van het betrekkelijk voornaamwoord ‘lequel’.

Welke verschillende vormen van lequel zijn er?

Lequel moet je echter nog wel eventjes aanpassen aan het zelfstandig naamwoord waar het naar verwijst. Is het mannelijk enkelvoud? Dan gebruik je lequel zoals het er staat. Is het vrouwelijk enkelvoud? Dan gebruik je laquelle. Heb je te maken met meervoud mannelijk? Dan heb je lequels en meervoud vrouwelijk is lesquelles.

Welk betrekkelijk voornaamwoord gebruik je bij Franse werkwoorden met ‘de’?

Heb je nou nee geantwoord op de eerste vraag uit het schema? Volgt het betrekkelijk voornaamwoord niet op een voorzetsel? Dan moet je je afvragen of het betrekkelijk voornaamwoord te maken heeft met een werkwoord waarin het woordje de zit verwerkt.

Denk bijvoorbeeld aan werkwoorden zoals werkwoorden zoals “avoir besoin de”,  nodig hebben of “avoir envie de”, zin hebben in. En je ziet al dat deze werkwoorden samengaan met dat kleine woordje de. Die horen daar altijd bij. Als dat het geval is en als het betrekkelijk voornaamwoord daarmee te maken heeft, dan gebruik je het betrekkelijk voornaamwoord dont.

Welk betrekkelijk voornaamwoord gebruik je voor een plaats of tijd?

Als dat niet het geval is, dan ga je verder in het schema en dan kom je de vraag tegen of het betrekkelijk voornaamwoord te maken heeft met een plaats of een tijd. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je wil terugverwijzen naar een bepaalde locatie waar je bent geweest of iets wat er vorige week is gebeurd. Dan gebruik je het betrekkelijk voornaamwoord ‘où’.

Welk betrekkelijk voornaamwoord gebruik je voor een onderwerp of lijdend voorwerp?

En als ook dat niet het geval is dan heb je nog twee laatste opties. Dan kan het betrekkelijk voornaamwoord verwijzen naar een onderwerp en dan gebruik je het betrekkelijk voornaamwoord ‘qui’, zoals we ook al eerder hadden gezien in het schema. Het kan ook verwijzen naar een lijdend voorwerp en dan gebruik je het betrekkelijk voornaamwoord ‘qu(e)’. Tot slot is daar nog een kleine toevoeging bij. Het kan namelijk ook zo zijn dat die laatste twee ‘qu(e)’ en ‘qui’ zelfstandig worden gebruikt. Wat ik daarmee bedoel is dat ze niet in combinatie staan met een zelfstandig naamwoord. Dan zou je bijvoorbeeld zeggen: “De jongen die” of in het Frans: “Le garçon qui.” Als het een lijdend voorwerp zou zijn, krijg je:  “Le garçon qu(e).” Dan staan ze daar apart; dan zijn ze een apart gedeelte van de zin. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Hetgeen dat ik gisteren heb gedaan” of “dat wat ik gisteren heb gedaan.” Je krijgt dan “ce qui of ce qu(e)” afhankelijk van of het verwijst naar een onderwerp of naar een lijdend voorwerp. Je moet je dus altijd goed afvragen of het zelfstandig naamwoord er al staat of dat je moet kiezen voor die zelfstandige optie ce qu(e) of ce qui.

Als je al deze vragen hebt beantwoord en het schema precies volgt, weet je precies welk betrekkelijk voornaamwoord je moet gebruiken bij Frans en komt het helemaal goed.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Frans volgen?

Met de examentraining Frans van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Frans wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Frans kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Frans Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.