Uitleg over het verschil tussen imparfait en passé composé

Hoi ik ben Lieuwe, examentrainer Frans bij Lyceo. De verleden tijd in het Frans gaat iets anders dan in het Nederlands. Je hebt de imparfait en de passé composé. Wat is het verschil hier tussen en hoe vervoeg je ze? Dat leg ik je nu uit.

Wanneer gebruik je wat? 

De imparfait gebruik je als je een beschrijving in het verleden geeft of als je een gebeurtenis of een gewoonte noemt. Bijvoorbeeld: ‘De zon scheen’. In het frans is dit: ‘Le soleil brillait’.

De passé composé gebruik je meer als je het hebt over een actie in het verleden. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb tv gekeken’. In het frans is dit: ‘j’ai regardé télévision’. 

Hoe gaat het vervoegen van de imparfait?

Hoe vervoeg je de imparfait? Ten eerste heb je de stam nodig. Dat kan door het hele werkwoord te pakken en daar ‘er’ af te halen. ‘Donner’ min ‘er’ wordt bijvoorbeeld ‘donn’ dan pas je de volgende uitgangen toe: 

  • je donnais
  • tu donnais
  • il/elle/on donnait
  • nous donnions
  • vous donniez
  • ils/elles donnaient

Hoe gaat het vervoegen van de passé composé?

Over het algemeen gebruiken de Fransen vaker de passé composé dan de imparfait. Hoe vervoeg je dan de passé composé? Je pakt de stam en voegt daar ‘é’ aan toe. Bijvoorbeeld: ‘Wij hebben gepraat’ is in het Frans ‘Nous avons parlé’. 

De meeste werkwoorden in de passé composé worden vervoegd met ‘avoir’ wat ‘hebben’ betekent. Sommigen worden ook met ‘être’ vervoegd dit betekent ‘zijn’. Dat gaat eigenlijk hetzelfde als in het Nederlands. ‘Wij hebben gepraat’ wordt met ‘avoir’ vervoegd, maar ‘wij zijn aangekomen’ wordt met ‘être’ vervoegd. 

Er zijn een paar uitzonderingen en één daarvan is ‘ik ben geslaagd’. Dit is in het Frans ‘j’ai réussi’. Als je de passé composé met être vervoegd let dan goed op de uitgangen van het werkwoord. Die veranderen namelijk. Als het vrouwelijk is, komt er een extra ‘e’. Bij meervoud komt er een extra ‘s’ bij. Bij vrouwelijk én meervoud komt er zelfs ‘es’ bij. Let dus ook goed op of de persoon mannelijk of vrouwelijk is. Als voorbeeld wordt het werkwoord ‘aankomen’ of ‘arrivé’ in het Frans vervoegd. 

  • je suis arrivé(e)
  •  tu es Arrivé(e)
  •  il est arrivé
  •  Elle est arrivée
  •  Nous sommes arrivé(e)s 
  • vous êtes arrivé(e)s
  • ils sont arrivés
  •  elles sont arrivées

Als je met de passé composé bezig bent, let dan dus heel goed op de vorm van het onderwerp. Is het mannelijk of vrouwelijk? Is het enkelvoud of is het meervoud?. Pas deze vorm toe op de passé composé.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Latijns volgen?

Met de examentraining Frans van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Frans wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Frans kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Frans Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.