Hoe eet je je brein fit?

Het klinkt misschien verleidelijk, elke dag pizza of patat en hamburgers, maar uiteindelijk word je daar letterlijk en figuurlijk niet vrolijk van. Je mist namelijk belangrijke voedingsstoffen en daar hebben je hersens ook last van. Probeer gevarieerd te eten en maak gezonde keuzes, daar knap je van op. En af en toe zondigen mag natuurlijk best!

Afbeelding voor Hoe eet je je brein fit?

Groente en fruit
Bijna iedereen eet te weinig groente, als je kijkt naar de aanbevolen hoeveelheid. In het ideale geval zou je namelijk 250 gram groente per dag moeten eten. Dat zijn heel veel sperziebonen op je bord! Gelukkig kun je ook op andere manieren aan je groentes komen.
Maak bijvoorbeeld eens een smoothie met spinazie erin, of zet een bakje rauwkost naast je beeldscherm. Komkommer en worteltjes lust iedereen wel en je kunt er veel van eten. Je kunt ook wat paprika en/of een gesnipperd uitje bij je roerei gooien, of een paar plakjes tomaat op je boterham met kaas.
Voor fruit is het advies twee porties per dag. Dat moet lukken toch? Banaantje door de smoothie (met spinazie), een bakje fruitsalade als toetje en klaar!

Noten en zaden
Heb je weleens goed naar een walnoot gekeken? Dan is je vast opgevallen dat de vorm veel wegheeft van een stel hersens. Toeval of niet, maar noten zijn heel goed hersenvoedsel. Elke dag een handje ongezouten noten doet wonderen voor je brein.

Vette vis en peulvruchten
Uit verschillende studies blijkt dat veel (rood) vlees niet zo heel goed voor je is. Wissel daarom eens af en kies voor vis. Vooral vette vis, zoals haring, makreel en zalm, bevat omega-3 vetzuren en die helpen bij de communicatie tussen je zenuwcellen. Tenminste één keer per week vette vis verkleint ook nog eens het risico op dementie. Da’s fijn voor later.

Ook peulvruchten zouden minstens één keer per week op het menu moeten staan. Peulvruchten (alle soorten bonen, linzen, kikkererwten) leveren veel eiwit en zijn een bron van langzame koolhydraten. Dat betekent dat ze lang in je bloed blijven en constante energie leveren.

Liever geen frisdrank
Ze zeggen dat je van bepaalde drankjes veel energie krijgt. Is ook waar, alleen is dat maar van korte duur. Er zit namelijk heel veel suiker in en dat zorgt voor een piek in je bloedsuiker. Die verdwijnt alleen vrij snel, waarna je je juist suffig en moe voelt. Voor hetzelfde resultaat zou je dus de hele dag zulke drankjes moeten blijven drinken en dan passen je broeken uiteindelijk niet meer…

Beter drink je water, thee of koffie zonder suiker. Klinkt saai, maar je kunt je water ook lekker maken door er bijvoorbeeld wat munt of komkommer in te doen. Probeer het gewoon eens uit!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen van de leerstof of het leren zelf? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor jou is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees meer over huiswerkbegeleiding