Eindexamens 2022

Net als in 2020 en 2021 gaat het dit jaar weer net even anders dan anders met de eindexamens. Voor wie het overzicht (nog) niet heeft, zetten we de belangrijke data en dingen die je moet weten op een rijtje.

Afbeelding voor Eindexamens 2022

Tijdvakken

De eindexamens 2022 zijn in drie tijdvakken verdeeld. Normaal gesproken zijn dat er twee, maar dit jaar is er een derde tijdvak toegevoegd. We leggen het je even uit.

Eerste tijdvak (12 t/m 30 mei 2022):
Normaal gesproken worden in dit tijdvak de examens afgenomen voor alle leerlingen. Maar omdat het dit jaar dus een beetje anders gaat, zijn er ook andere opties.

Als je bijvoorbeeld niet in staat bent om je examen te doen vanwege ziekte of omdat je in quarantaine zit, mag je ook in het tweede tijdvak examen doen. Een andere optie is om 1 of meer vakken door te schuiven naar het tweede tijdvak, zodat je meer tijd hebt om je voor te bereiden.

Tweede tijdvak (13 juni t/m 24 juni 2022):
In het tweede tijdvak zijn de herkansingen voor vakken die je in het eerste tijdvak niet hebt gehaald. Je mag dit jaar twee vakken herkansen. Maar omdat je de mogelijkheid hebt om vakken door te schuiven, kan het dus ook zo zijn dat je in dit tijdvak voor het eerst examen doet in een aantal vakken, of misschien wel in allemaal.

Derde tijdvak (5 t/m 8 juli):
In dit tijdvak zijn alleen herkansingen voor leerlingen die in het tweede tijdvak voor het eerst examen hebben gedaan in 1 of meer vakken.

Eén vak wegstrepen

Naast de mogelijkheid om twee vakken te herkansen, mag je dit jaar ook één vak van je lijst wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Hier is voor gekozen, omdat de afgelopen twee jaar door corona veel lessen zijn uitgevallen en er door online lessen mogelijk achterstanden zijn ontstaan. Op deze manier hebben meer leerlingen de kans om toch te slagen en door te kunnen naar het vervolgonderwijs. Je mag alleen een vak wegstrepen als je hierdoor alsnog kunt slagen.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jouw zoon of dochter nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we jouw eindexamenkandidaat optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Meer informatie