Uitleg over mechanisme en chemische verwering

Ik ben Sietse, examentrainer aardrijkskunde bij Lyceo. Hier leg ik uit wat het verschil is tussen mechanische en chemische verwering.

Voor de uitleg heb ik twee suikerklontjes meegenomen, dit zijn voor vandaag de gesteentes.

Wat is verwering?

Verwering is het afbreken van gesteente door de invloed van het weer. Verwering kan worden onderverdeeld in chemische en mechanische verwering.

Wat is chemische verwering?

Bij chemische verwering wordt het gesteente afgebroken door zuren die in regenwater opgelost zitten. Ik stop mijn denkbeeldige gesteente, het suikerklontje, in een glas met warm water. Als ik dan ga roeren dan zie je dat het gesteente wordt opgelost in het water.

Wat is mechanische verwering?

Bij mechanische verwering wordt het gesteente uit elkaar getrokken door kracht, dus bijvoorbeeld als ik het suikerklontje breek met mijn handen. Dit kan in het echt op drie verschillende manieren:

  1. Door vorstverwering: bij vorstverwering stroomt er water in kleine spleetjes in het gesteente. Op het moment dat het in de nacht gaat vriezen zet het water uit en wordt de spleet in het gesteente steeds groter. Op het moment dat dit proces nachten achter elkaar gebeurt dan is de spleet zodanig groot geworden dat het gesteente op een gegeven moment uit elkaar splijt.
  2. Door boomwortels: boomwortels kunnen zich ook gaan vestigen in de spleetjes. Op het moment dat de boomwortel heel groot wordt, dan is die spleet te groot geworden en valt het gesteente ook uit elkaar.
  3. Door temperatuurverschillen: dit vind je vooral in woestijnen, waar grote verschillen zijn in temperatuur tussen dag en nacht. Overdag schijnt de zon op de steen, doordat de steen warm wordt gaat deze uitzetten. Doordat het overdag wel over de 40 graden kan worden gaat de steen heel erg uitzetten. Als de temperatuur in de nacht dan bijna het vriespunt bereikt dan wordt de steen door de kou juist weer heel erg ingekrompen. Als dit proces van uitzetten en inkrimpen maar lang genoeg achter elkaar gebeurt dan valt de steen uit elkaar, dat noem je mechanische verwering door temperatuurverschillen.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Aardrijkskunde volgen?

Met de examentraining aardrijkskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens aardrijkskunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Aardrijkskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.