Uitleg over het moessonklimaat

Ik ben Sietse, ik ben examentrainer bij Lyceo en ik ga jullie uitleggen wat het moessonklimaat is en wat daarvan de gevolgen zijn.

Wat is het moessonklimaat?

Een moessonklimaat houdt in dat het een deel van het jaar heel erg droog is en een deel van het jaar heel erg nat. Dat komt door de schuine stand van de aardas. In de normale situatie in maart en september schijnt de zon loodrecht op het aardoppervlak, waardoor er rond de evenaar een lage drukgebied ontstaat. Bij de twee keerkringen ontstaat dan een hoge drukgebied.

Hoe werkt het moessonklimaat precies?

Als ik een voorbeeld neem van een gebied in het hoge drukgebied, vanuit daar ontstaat er een luchtstroom naar het lage drukgebied. In juni, onze zomer, staat door de scheve stand van onze aarde de zon loodrecht op de keerkringen. Daardoor ontstaat het lage drukgebied nu boven deze keerkringen, en is het hoge drukgebied bij de “evenaar’. Dit heeft als gevolg dat er een luchtstroom ontstaat van het hoge luchtdrukgebied hier, naar het lage luchtdrukgebied daar. In bijvoorbeeld India krijg je een moesson; in het deel maart/september van het jaar komt de wind vanaf het grote continent Azië en die waait naar de zee toe waardoor het een hele droge wind is. In de zomer waait de wind juist naar het land toe, waardoor er juist heel veel neerslag valt. Dat is in een hele korte samenvatting het moessonklimaat.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Aardrijkskunde volgen?

Met de examentraining aardrijkskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens aardrijkskunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Aardrijkskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.