Examentips voor leerlingen deel 1

Over een maandje of drie zit je er middenin: de eindexamens. Hoe je je het beste kunt voorbereiden, dat weet je als het goed is wel. Maar hoe pak je het aan als je een examen aan het doen bent? Een paar tips:

Afbeelding voor Examentips voor leerlingen deel 1

Tip 1: Zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Klinkt als een open deur, maar extra stress kun je er niet bij hebben. Dus sta ruim op tijd op, neem een goed ontbijt en ga bijtijds de deur uit. Beter (veel) te vroeg dan op het nippertje naar binnen rennen met het zweet op je rug. Begin je toch net iets relaxter aan je examen.

Tip 2: Kijk het examen eerst globaal door.

Je wilt het liefst zo snel mogelijk beginnen, maar om te weten wat je ongeveer kunt verwachten is het handiger om het examen eerst even door te bladeren. Kijk even hoeveel vragen het zijn en welke vragen je meteen kunt beantwoorden. Begin met de vragen die je weet en doe daarna de rest. Zorg wel dat je de antwoorden goed nummert!

Tip 3: Klaar? Check nog even!

Als je alles zo goed mogelijk hebt ingevuld, is het slim om nog even te kijken of je wel echt antwoord hebt gegeven op de vraag die is gesteld. Soms kan je verhaal inhoudelijk wel kloppen, maar is het geen antwoord op de vraag. Zorg bij berekeningen altijd dat de eenheid bij het antwoord staat en dat je de hele berekening opschrijft. Doe je dit niet, dan kan het je punten kosten.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jouw zoon of dochter nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we jouw eindexamenkandidaat optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Lees hier meer over examentrainingen