Hoe houd je een positieve mindset?

Een positieve instelling is belangrijk voor succes op school, maar ook voor de rest van je leven. Een positieve instelling kan namelijk helpen om stress en angst te verminderen. Hierdoor kun je uitdagingen ook beter aangaan. Misschien makkelijk gezegd, maar hoe behoud je nou een positieve mindset? Wij delen onze tips. 

Afbeelding voor Hoe houd je een positieve mindset?

Denk positief
Probeer positief te (blijven) denken. In plaats van te focussen op dingen die mis kunnen gaan, kun je je beter concentreren op wat er goed gaat of kan gaan. Dit zal misschien niet altijd lukken in het begin, maar probeer er actief mee bezig te zijn. In de loop van de tijd wordt dit steeds makkelijker.

Wees dankbaar en wees mild
Wees mild voor jezelf en dankbaar voor de kleine dingen in het leven. Fouten maken gebeurt iedereen, zorg er daarom voor dat je niet te hard bent voor jezelf. Wees ook vooral trots op je succes. Ook kleine overwinningen kun je vieren. Zo houd je het leuk voor jezelf en ontwikkel je een positieve houding. 

Oefen mindfulness
Probeer eens bezig te zijn met mindfulness. Zorg dat je aanwezig bent in het hier en nu, in plaats van dat je alleen maar bezig bent met wat er allemaal nog moet of gaat gebeuren. Zo kun je stress verminderen, wat kan leiden tot een positieve houding.

Zorg voor een gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl kan je helpen om positief en fit in het leven te staan. Zorg er dus voor dat je voldoende slaap krijgt, gezond eet en voldoende beweegt. Dit helpt je om stress te verminderen, fitter te zijn en je beter te concentreren op taken.

Vraag om hulp
Bij een positieve mindset kun je juist ook om hulp vragen. Je staat er niet alleen voor en soms is het gewoon lastig om positief te blijven. Zorg er dan voor dat je met iemand praat die je hiermee kan helpen. Of gewoon iemand die goed luistert en je het gevoel geeft dat je niet alleen bent. Denk hierbij aan een leraar, decaan, vriend, broer of zus of je ouders.

Positieve affirmaties
Mocht je al een eind op weg zijn met een positieve mindset, kun je ook oefenen met positieve affirmaties. Aan het begin voelt dit misschien wat gek, maar dit wordt vanzelf makkelijker. Bedenk een aantal positieve zinnen over jezelf en schrijf deze op of herhaal ze hardop tegen jezelf. Dit helpt je om je zelfvertrouwen te versterken en een positieve houding aan te nemen tegenover jezelf.

Door deze tips te volgen kun je een positieve mindset maken en behouden. Een positieve mindset zorgt niet voor minder problemen of uitdagingen, maar het zorgt er wel voor dat je hier beter mee om kunt gaan. Door positief over jezelf en andere dingen te denken kom je een heel eind. Succes met het uitvoeren van de tips!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees hier meer informatie over huiswerkbegeleiding