Klokkijken groep 3

De basis van klokkijken is onderdeel van rekenen in groep 3. Kinderen leren hoe je hele, halve en kwart uren kunt herkennen op een analoge klok. Waar voor jou als ouders het klokkijken misschien zo vanzelfsprekend is, kan het voor sommige kinderen best lastig zijn om te leren. Hoe leg je dit nou het beste uit aan jouw kind? En hoe kunnen jullie thuis samen oefenen?

Afbeelding voor Klokkijken groep 3

Hoe start je?

Begin met het uitleggen van hele uren. Vertel en laat zien waar de grote wijzer staat bij een heel uur: de grote wijzer staat altijd op de twaalf, oftewel recht omhoog. Het draait bij de grote wijzer om de positie en niet om het getal waar hij op staat. De kleine wijzer geeft hierbij het uur aan: de kleine wijzer staat op het cijfer van het betreffende uur. Leg duidelijk het verschil uit tussen de twee wijzers. Dit is de basis voor het leren klokkijken.

Wanneer jouw kind het concept van de grote wijzer begrijpt, kun je door naar het oefenen met halve uren. Ook hier leg je weer uit waar de grote wijzer hoort te staan: deze staat altijd naar beneden op de 6. Leg hierbij ook aan je kind uit welke kant de klok op draait. Zo ziet hij of zij dat bij een half uur, de grote wijzer op de helft van het hele rondje is. Vervolgens leg je uit wat de kleine wijzer doet: deze staat tussen twee getallen in en wilt naar het volgende getal toedraaien.

Hierna kun je door naar het oefenen met kwartieren. Bij kwartieren zijn niet de wijzers de grootste uitdaging, maar het stukje ‘voor’ en ‘over’. Het is belangrijk dat je kind het verschil tussen deze twee begrippen goed begrijpt. Leg uit dat dit afhankelijk is van de positie van de grote wijzer ten opzichte van de twaalf: is de wijzer tijdens het draaien over de 12 gegaan, dan is het kwart over.

Tips om te oefenen

Het leren klokkijken wordt gemakkelijker wanneer je dit visueel maakt voor jouw kind. Dat kan op meerdere manieren:

  • Maak gebruik van een leerklok. Een leerklok lijkt op een soort kookwekker, waarbij er bij het aftellen een deel van de klok rood wordt. Zo kun je gemakkelijk laten zien hoeveel minuten er in een half uur of kwartier zitten bijvoorbeeld.
  • Oefen met een houten oefenklok. Dit zijn meestal hele simpele klokken met duidelijke cijfers en wijzers die je op tafel kunt zetten. Zo kun je tijden op de klok zetten, laten zien welke kant de wijzers opdraaien, maar ook jouw kind de wijzers goed laten zetten.
  • Teken een klok op papier. Maak van rietjes of stokjes de wijzers, zodat je deze constant kunt verplaatsen. Je kunt er hierbij ook voor kiezen om jouw kind zelf de cijfers op de klok te laten zetten. Zo leert je kind hier ook weer van.
  • Uiteraard kun je ook gewoon gebruik maken van een normale wandklok, mocht je deze hebben. Ook hiermee kun je makkelijk laten zien welke kant de wijzers opdraaien en verschillende tijden op de klok zetten.
  • Ga met lekker weer naar buiten en teken klokken met stoepkrijt. Zo maak je het buitenspelen ook meteen leerzaam!
  • Speel een klokkijk spel. Er zijn ontzettend veel klokkijk spellen te vinden: puzzels, domino, kwartet, noem maar op. Ook online vind je heel veel spelletjes om te oefenen met klokkijken. Genoeg keuze!

Zo zie je dat er heel veel manieren zijn om samen met jouw kind te oefenen met het klokkijken. Begin met de basis en bouw dit steeds verder op: je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Ondanks dat we natuurlijk steeds meer gebruik maken van digitale klokken, is de basis van het klokkijken op een analoge klok heel belangrijk. Veel oefenen zal jouw kind helpen om dit snel onder de knie te krijgen. Succes met oefenen!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken bij rekenen? Wie weet dat basisschool bijles iets voor hem of haar is! Tijdens basisschool bijles geven we jouw kind een extra steuntje in de rug, gericht op rekenen.

Meer informatie over bijles rekenen

Thuis oefenen?

Rekenen Groep 3
€ 24,95
Lezen Groep 3-4
€ 24,95
Taal Groep 3
€ 24,95
Regelboekje Rekenen
€ 24,95
Regelboekje Taal en spellen
€ 24,95