Afbeelding voor Omgaan met de overgang

Hoe ga je om met veranderingen, zoals de overgang van de middelbare school naar MBO, HBO of WO?

Je hebt je diploma gehaald en er valt een hele last van je schouders, maar dan komt er ineens weer een spannende nieuwe periode achteraan. De overgang van de middelbare school naar mbo, hbo of wo kan een grote verandering zijn en kan op zijn tijd ook best wat stress veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je je hier goed op voorbereid. De volgende tips kunnen je al een eind op weg helpen.

Hoe plan je de overgang van de middelbare school naar de volgende stap?

Maak een plan voor hoe je de overgang gaat aanpakken. Dit kan je helpen om gericht te werken aan jouw doelen en je voor te bereiden op de veranderingen. Doe dus goed onderzoek naar de verschillende opleidingen en universiteiten die beschikbaar zijn. Lees de opleidingsinformatie en informeer bij huidige studenten of afgestudeerden over deze opleiding. Zo kun je een goede keuze maken. Zorg dat je hier wel op tijd mee begint. Je moet je vaak al voor mei inschrijven en soms zelfs al in januari. Kan je wat hulp gebruiken? Kijk dan eens bij StudieKeuzeAdvies.

Blijf realistisch 

Stel realistische doelen voor jezelf en wees je ervan bewust dat je niet alles perfect hoeft te doen. Het is normaal om fouten te maken en daarvan te leren. Praat met mensen die al eens dezelfde overgang hebben meegemaakt of die de opleidingen kennen waar jij interesse in hebt. Zij kunnen jou helpen om een weloverwogen keuze te maken en je voorbereiden op de veranderingen.

Vraag om hulp

Wees niet bang om hulp te vragen als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt. Praat met leraren, decanen, ouders of andere professionals als je hulp nodig hebt bij het maken van een keuze of het omgaan met veranderingen. Alleen al door met iemand erover te praten, kan dit opluchten en je verder op weg helpen.

Het is belangrijk te onthouden dat de overgang van de middelbare school naar mbo, hbo of wo een grote verandering kan zijn en dat het normaal is om stress te voelen. Door gebruik te maken van deze tips, kun je de overgang soepeler laten verlopen en je beter voorbereiden op deze verandering. Het is dus belangrijk om onderzoek te doen, realistische doelen te stellen, hulp te vragen en een plan te maken. Wees vooral ook flexibel, positief en wees er klaar voor om nieuwe uitdagingen en ervaringen aan te gaan. Onthoud daarnaast dat het normaal is om fouten te maken en daarvan te leren. En dan komt het vanzelf goed! Je hebt tenslotte ook kunnen wennen aan de overgang van de basisschool naar de middelbare school.

Extra steuntje in de rug nodig?

Er zijn zo veel leuke opleidingen, maar hoe kiest je nou voor een studie die écht bij je past? Bij Lyceo vinden wij het niet alleen belangrijk dat leerlingen de basis- en middelbare school goed doorkomen, maar ook dat zij vol zekerheid aan hun vervolgopleiding beginnen. StudieKeuzeAdvies werkt met professionele coaches die ervaring hebben met het begeleiden van jongeren en biedt trajecten aan die leiden tot een weloverwogen keuze.

Lees hier meer over StudieKeuzeAdvies