Feedback, hoe ga je er goed mee om?

Afbeelding voor Feedback, hoe ga je er goed mee om?

Feedback, hoe ga je er goed mee om?

Heb je net zo hard je best gedaan, krijg je toch weer commentaar van je docent of klasgenoot. Je eerste reactie is misschien om in de verdediging te schieten, of commentaar terug te gaan geven. Wacht daar even mee. Supermoeilijk, maar je zult de rest van je leven te maken krijgen met feedback van anderen. Dan kun je maar beter weten hoe je daarmee om kunt gaan, toch?

Je wordt er alleen maar beter van
Feedback is meestal positief bedoeld, al voelt dat misschien niet altijd zo. Iemand probeert jou uit te leggen wat je kunt doen om het een volgende keer nog beter te doen. Ga dus niet direct alles ontkennen, maar laat het commentaar even op je inwerken. Grote kans dat je er wel iets mee kunt. Vind je de feedback uiteindelijk echt niet terecht, dan kun je er later altijd nog op terugkomen.

Stel vragen
Als je iets wilt doen met de feedback die je krijgt, moet je wel zeker weten dat je die ook echt begrijpt. Stel dus vragen aan degene die de feedback geeft, om te controleren of jullie het over hetzelfde hebben.

Bepaal wat je ermee doet
Natuurlijk hoef je het niet altijd eens te zijn met de feedback die je krijgt. Ga voor jezelf (eerlijk) na wat je ervan vindt. Is het volledig onterecht, of zit er misschien toch wel wat in? Misschien heb je al eens eerder commentaar gekregen wat hierop leek, dan zou het kunnen dat je er iets mee moet doen. Probeer altijd open en kritisch naar jezelf te kijken, hoe moeilijk dat ook is.

Hoe geef je feedback?

Omgekeerd heb jij waarschijnlijk ook weleens feedback voor anderen. Bedenk dan dat diegene daar misschien ook wel gevoelig voor is. Ga er dus niet met een gestrekt been in, maar geef ook aan wat er wel goed gaat. Zoals altijd geldt: behandel een ander zoals je zelf behandeld zou willen worden!

Dus probeer het bij jezelf te houden, geef een ik-boodschap (‘Ik zou het fijn vinden als je voortaan …) en ga niet met verwijten strooien (‘Jij doet ook altijd …). Sluit positief af: maak afspraken hoe je het voortaan gaat aanpakken en bedank de ander voor het gesprek.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Alle informatie over huiswerkbegeleiding