Hoe ga je om met stress en tijdsdruk voor huiswerk en toetsen?

Heb jij wel eens last van stress of ervaar je tijdsdruk tijdens het maken van huiswerk en toetsen? Je bent zeker niet de enige. Soms is het ervaren van stress niet erg. Toch kan het ook teveel worden, waardoor je prestaties en zelfvertrouwen hieronder lijden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig zijn er manieren om dit voor te zijn of op te lossen. Wij delen onze tips. 

Afbeelding voor Hoe ga je om met stress en tijdsdruk voor huiswerk en toetsen?

Maak een planning
Een goed begin is het halve werk. Het is een cliché geworden, maar het klopt wel. Maak een planning voor de hele week waarin je je schoolwerk, huiswerk, hobby’s en vrije tijd opneemt. Zo heb je een overzicht van wat er gedaan moet worden en kun je je tijd efficiënter indelen. Geef prioriteit aan bepaalde taken, zoals het leren voor dat lastige vak, en stel tijdslimieten zodat je niet langer dan nodig bezig bent.

Las pauzes in
Vergeet daarbij ook niet om pauzes te nemen. Het nemen van pauzes is lastig wanneer je tijdsdruk ervaart, maar juist dan is het belangrijk. Regelmatig pauzeren zorgt er voor dat je concentratie verbetert. Ook voorkom je hierdoor dat je uitgeput raakt. Plan daarom voldoende tijd voor ontspanning en plezier om te helpen ontspannen en je batterij op te laden.

Beweeg regelmatig
Beweging kan helpen om stress te verminderen. Probeer elke dag minstens een half uur te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of te sporten. Zit je op een (team)sport?  Zorg dan dat je deze niet overslaat! Ook juist niet wanneer je tijdsdruk voelt door aankomende toetsen. Bewegen zorgt voor ontspanning en helpt om je hoofd even leeg te maken.

Zorg dat je genoeg slaapt
Slaap is belangrijk voor een gezonde geest en lichaam. Probeer elke nacht genoeg uur te slapen. Een vast slaapschema en een routine in de avond kunnen ook helpen om stress te verminderen.

Deel je gevoel over stress of tijdsdruk
Praat met iemand over je stress of tijdsdruk. Het delen van je gevoelens met een vriend, familielid of een vertrouwenspersoon kan helpen om de druk te verminderen en een oplossing te vinden voor je problemen. Wellicht komen zij nog met een goed idee of is het gewoon een fijne opluchting.

Probeer eens te mediteren
Daarnaast kan mediteren helpen om stress te verminderen en je beter te concentreren. Er zijn veel verschillende meditatie-apps, zoals Balance, die je kunt downloaden die je stap voor stap door het proces leiden.

Wees realistisch
Wees en blijf ook realistisch over wat je kan. Probeer niet teveel te plannen in een korte tijd en wees niet te streng voor jezelf als je niet alles af kunt krijgen. Als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt, vraag dan hulp aan een leraar, mentor of een andere professional.

Met deze tips in gedachten, kun je leren omgaan met stress en tijdsdruk voor huiswerk en toetsen. 

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees hier meer informatie over huiswerkbegeleiding