Sociale aspecten

Afbeelding voor Sociale aspecten

Hoe ga je om met de sociale aspecten van de middelbare school, zoals vriendschappen, relaties en groepsdruk?

Vrienden, relaties en groepsdruk zijn dingen die op de middelbare school misschien ineens veel meer meespelen dan eerst. Het kan soms best lastig zijn om hier mee om te gaan. Zeker aan het begin moet je hier misschien best even aan wennen. Daar ben je zeker niet alleen in. Om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, en om van je middelbare schooltijd een fijne en positieve schoolervaring te maken, heb je misschien wat aan de volgende tips.

  1. Wees jezelf

Probeer jezelf te zijn en niet te veel bezig te zijn met wat anderen van je verwachten. Door jezelf te zijn, vind je vanzelf de mensen die jou leuk vinden om wie jij bent. Dit kan helpen om echte vriendschappen te ontwikkelen en groepsdruk van anderen te verminderen.

2. Zoek een groep met wie je je verbonden voelt

Verzamel mensen om je heen waarmee je je verbonden voelt en met wie je je kunt identificeren. Dit zijn vaak leerlingen met dezelfde interesses of waar je goed mee kunt praten. Zo creëer je een fijne groep mensen om jou heen en zal groepsdruk van andere minder zijn.

3. Wees selectief

Wees selectief in vriendschappen en probeer vooral om te gaan met mensen die je positief beïnvloeden en die je respecteren. Je hoeft helemaal geen grote groep vrienden te hebben, om het leuk te hebben op de middelbare school. Zoek juist de mensen waar jij je prettig bij voelt en waar je jezelf kan zijn.

4. Leer nee zeggen 

Leer nee te zeggen tegen dingen die je niet wil doen of waar je je niet comfortabel bij voelt. Dit kan soms best eng zijn om te doen, maar als jij iets niet wil dan hoef je niet te voldoen aan de verwachting van een ander. Uiteindelijk kan dit helpen om groepsdruk te verminderen en ervoor te zorgen dat je niet in, voor jou, onprettige situaties terecht komt.

5. Leer omgaan met afwijzing

Leer omgaan met afwijzing en wees je ervan bewust dat je niet met iedereen bevriend kan zijn. Dit is helemaal niet gek en zeker geen reden om jezelf minder waard te voelen. Je kunt beter een aantal goede gelijkwaardige vriendschappen hebben, dan een aantal waarbij de ander er niet hetzelfde in staat als jij.

6. Zoek een mentor of rolmodel 

Zoek een mentor of rolmodel, bijvoorbeeld een leraar, ouderejaars of volwassene buiten school, die je kunt raadplegen voor advies en steun. Dit kan helpen om met de druk van vrienden en relaties om te gaan en bij het maken van goede keuzes.

7. Bespreek problemen 

Praat over je problemen met iemand, zoals een leraar, mentor, of familielid. Dit kan helpen om de situatie vanuit iemand anders te bekijken en om oplossingen te vinden voor bepaalde problemen.

8. Wees actief

Wees actief in extra activiteiten of sportteams, dit kan je helpen om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken buiten school. Wanneer je dan veel druk op school ervaart, heb je buiten school nog vrienden om hierover te praten.

Het is belangrijk om te weten dat sociale druk op de middelbare school niet altijd gemakkelijk kan zijn. Door deze tips te gebruiken, kun je leren omgaan met vriendschappen, relaties en groepsdruk. Het is vooral belangrijk om jezelf te zijn, je grenzen te stellen en hulp te vragen als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt. Zo kun je een positieve ervaring overhouden aan jouw middelbare schooltijd.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet is huiswerkbegeleiding wel iets voor jou! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees meer over huiswerkbegeleiding